Κέρδισε χωρίς αντιπολίτευσ, και στη συνέχεια απείλησε τους αντιπάλους του ότι θα τους απαγορεύσει τη συμμετοχή στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές…

Ο λόγος για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, το κόμμα του οποίου κέρδισε 300 από τους 335 δήμους στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής.

Ο «γιος του Τσάβες» (όπως του αρέσει να τον αποκαλούν) κατάφερε επίσης να επικρατήσει στις 20 από τις 23 πρωτεύουσες Πολιτειών, ωστόσο σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 47,32%. Τα τρία ισχυρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους αυτά του Ενρίκε Καπρίλες, του Λεοπόλδο Λόπες και του Χένρι Ράμος Αγιούπ, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και κάλεσαν τους ψηφοφόρους σε αποχή καταγγέλλοντας νοθεία, όπως άλλωστε συνέβη και κατά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, αφού ανακήρυξε τον εαυτό του μεγάλο νικητή, απείλησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι θα τους απαγορεύσει τη συμμετοχή στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Ηδη ο αντιπρόεδρος Τάρεκ Ελ Αϊσάμι έχει ανακοινώσει ότι ο Μαδούρο θα διεκδικήσει νέα θητεία, παρά τη χαμηλή δημοτικότητά του, εν μέσω της δραματικής οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Πάντως, η εκλογική διαδικασία ήταν ήρεμη, δεδομένου βέβαια ότι πολλά εκλογικά τμήματα ήταν σχεδόν έρημα, ακόμη και στο Καράκας.