Οι βρετανικές Αρχές αποτρέπουν σχέδιο ισλαµιστών για τη δολοφονία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, καθώς στις νέες προπαγανδιστικές αφίσες του Ισλαµικού Κράτους ένας τζιχαντιστής ζωσµένος µε εκρηκτικά περπατά στην κατάφωτη Oxford Street του Λονδίνου.

Την ίδια στιγµή, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό γίνεται στόχος καµικάζι. Ένα µατωµένο µαχαίρι προβάλλει µε φόντο τον πύργο του Άιφελ. Και ένας επίδοξος τροµοκράτης, ντυµένος Αϊ-Βασίλης, στέκεται δίπλα σε ένα κιβώτιο µε δυναµίτη στην Times Square της Νέας Υόρκης, που φόρεσε και φέτος τα καλά της ενόψει των Χριστουγέννων!

Οι µητροπόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ θωρακίζονται για ακόµη µία φορά λίγο πριν από τη µεγάλη γιορτή των χριστιανών, καθώς το Ισλαµικό Κράτος (ISIS) εντείνει τις απειλές του και προειδοποιεί µε νέες αιµατηρές επιθέσεις τη ∆ύση.

Στις αρχές της εβδοµάδας, οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ηνωµένου Βασιλείου απέτρεψαν σχέδιο τζιχαντιστών να ανατινάξουν την πύλη της Ντάουνινγκ Στριτ και να επιτεθούν στο κτίριο που στεγάζει το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο µε µαχαίρια και γιλέκα αυτοκτονίας, µε σκοπό να δολοφονήσουν την Τερέζα Μέι.

Ως εγκέφαλοι φέρονται δύο νεαροί ισλαµιστές, που συνελήφθησαν µετά από συντονισµένες έρευνες της Μητροπολιτικής Αστυνοµίας και της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ασφαλείας ΜΙ5. Πρόκειται για τον 20χρονο Νααϊµούρ Ζακάρια Ράχµαν, από το Λονδίνο, και τον 21χρονο Μοχάµεντ Ακίµπ Ιµράν, από το Μπέρµιγχαµ, που εµπνεύστηκαν το σχέδιό τους από το Ισλαµικό Κράτος. Αυτή ήταν η τελευταία από τις εννέα τροµοκρατικές συνωµοσίες που αποκαλύφθηκαν στη Βρετανία από τον Μάρτιο και µετά, ενώ την τελευταία τετραετία απετράπησαν συνολικά 22 τροµοκρατικές επιθέσεις στη χώρα.  

«ΜΟΝΑΧΙΚΟΙ ΛΥΚΟΙ»

Και ενώ οι «µοναχικοί λύκοι» συνεχίζουν τη δράση τους, η καλολαδωµένη προπαγανδιστική µηχανή του Ι.Κ. σπέρνει για ακόµη µία φορά τον φόβο µε µια σειρά από αφίσες και ηχητικά ντοκουµέντα. «Λάτρεις του Σταυρού, ορκίζοµαι να εκδικηθώ και για την τελευταία σταγόνα αίµατος που χύσατε, για κάθε σπίτι που καταστρέψατε», «Από δω και πέρα θα προχωρούµε σε επιθέσεις εναντίον τους και δεν θα µπορούν να µας επιτεθούν», αναφέρουν οι απειλητικές αφίσες, που κάνουν τον γύρο του κόσµου µέσα από το «εξουσιοδοτηµένο δίκτυο» του ISIS, το Wafa Media Foundation. Μέσα σε αυτό το κλίµα ανησυχίας, το Στέιτ Ντιπάρτµεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, καλώντας τους Αµερικανούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίπτωση που ταξιδέψουν στη Γηραιά Ηπειρο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

«Το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τους Αµερικανούς πολίτες για τον αυξηµένο κίνδυνο τροµοκρατικών επιθέσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, ειδικά στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Οι Αµερικανοί πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν βρίσκονται σε εορταστικές εκδηλώσεις και διοργανώσεις», ανέφερε.

Οι πρόσφατες επιθέσεις σε Γαλλία, Ρωσία, Σουηδία, Βρετανία, Ισπανία και Φινλανδία αποδεικνύουν ότι τροµοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαµικό Κράτος, η Αλ Κάιντα και τα παρακλάδια τους µπορούν να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν χτυπήµατα µεγάλης κλίµακας. Οι πολίτες των ΗΠΑ, λοιπόν, θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για το ενδεχόµενο επιθέσεων, ειδικά σε τουριστικούς προορισµούς, συγκοινωνιακούς κόµβους, υπαίθριες αγορές, εµπορικά κέντρα και εγκαταστάσεις κυβερνητικών υπηρεσιών, κατέληξε η ανακοίνωση, που έχει ισχύ µέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Η περυσινή Πρωτοχρονιά βάφτηκε µε αίµα. Λίγη ώρα µετά την αλλαγή του χρόνου, ένας ένοπλος, ντυµένος Άγιος Βασίλης, εισέβαλε στην κατάµεστη ντισκοτέκ της Κωνσταντινούπολης «Reina» και «θέρισε» ζωές. Τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυµατίστηκαν στο µακελειό µε την υπογραφή του Ισλαµικού Κράτους.  

 

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ

Πριν από λίγες ηµέρες, η γερµανική αστυνοµία απέτρεψε µια «επετειακή» τροµοκρατική επίθεση, προχωρώντας στην εξάρθρωση δικτύου τζιχαντιστών. Οι Αρχές συνέλαβαν έξι Σύρους, ηλικίας 20 έως 28 ετών, µετά από µια ευρεία αντιτροµοκρατική επιχείρηση στο Κάσελ, το Ανόβερο, την Έσση και τη Λειψία. Οι ύποπτοι -που έφθασαν στη χώρα το 2014 και το 2015 και είχαν επίσης υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση ασύλου- κατηγορούνται ότι «προετοίµαζαν επίθεση εναντίον ενός δηµόσιου στόχου στη Γερµανία µε όπλα ή εκρηκτικά». Οι ειδικοί προειδοποιούν για ενδεχόµενα πλήγµατα σε συµβολικούς στόχους της ∆ύσης, όπως ιστορικά µνηµεία, εκκλησίες και στολισµένες υπαίθριες αγορές.

Στο στόχαστρο των εγκεφάλων του τρόµου µπαίνουν ακόµη και προσωπικότητες και εµβληµατικές µορφές του δυτικού πολιτισµού, από τον Πάπα Φραγκίσκο και τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας µέχρι τον Αργεντίνο άσο των γηπέδων Λιονέλ Μέσι.

Τα µηνύµατα κατά των «απίστων» απευθύνονται πιθανότατα σε «µοναχικούς λύκους» που επιστρέφουν στην Ευρώπη, αναφέρουν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, οι µυστικές υπηρεσίες. Και αυτό γιατί το Ισλαµικό Κράτος έχει χάσει πλέον το 95% των εδαφών που είχε κατακτήσει το 2014 στη Συρία και στο Ιράκ και γίνεται πιο επιθετικό εκτός συνόρων. Αυτή η «άτακτη υποχώρηση», όµως, έχει και συνέπειες, που θα µπορούσαν να αποβούν καταστροφικές.      

 

Εν κινήσει περίπου 26.000 ισλαμιστές  

Στις αρχές της εβδοµάδας, ο Αµερικανός συνταγµατάρχης Ράιαν Ντίλον προειδοποίησε ότι περισσότεροι από 26.000 τζιχαντιστές του Ισλαµικού Κράτους βρίσκονται πλέον «εν κινήσει», έχοντας εγκαταλείψει τα εδάφη της Μ. Ανατολής, και θα µπορούσαν να µετατραπούν σε καµικάζι, που σπέρνουν τον τρόµο και τον θάνατο. Χιλιάδες µαχητές είναι πολύ πιθανόν να περνούν στις αυτοκινητοποµπές που αποµακρύνουν και µεταφέρουν πολίτες εκτός συνόρων.

Όπως αποκάλυψε σχετική έρευνα του BBC, περίπου 4.000 τζιχαντιστές και οι οικογένειές τους είχαν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τη Ράκα µε αυτοκινητοποµπές µήκους 7 χιλιοµέτρων, όταν η πόλη απελευθερώθηκε τον περασµένο µήνα. Σε πλάνα από την περιοχή, ένοπλοι µαχητές της οργάνωσης εµφανίζονται να επιβιβάζονται σε φορτηγά και λεωφορεία των κουρδικών δυνάµεων. ∆εκάδες από αυτούς συνελήφθησαν στις δηµοφιλείς διαδροµές των λαθρεµπόρων καθ' οδόν προς τη βόρεια Τουρκία, µε στόχο να περάσουν έπειτα στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ανάµεσά τους ήταν ο πρώην µαχητής του Ι.Κ. Σαντάµ αλ Χαµάντι, ο οποίος εντοπίστηκε στη µικρή πόλη Αλ Ράι, στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας.

«Επωφελήθηκα από την κινητοποίηση κατά τη διάρκεια της συµφωνίας εκκένωσης για να φτάσω στην Τουρκία. Πολλοί άνθρωποι έκαναν το ίδιο, µαχητές και άµαχοι. Ήταν µια εύκολη διαδροµή για να διασχίσουν», δήλωσε στους «Times».

Αυτός ήταν ένας από τους εκατοντάδες τζιχαντιστές που είχαν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τη Ράκα µετά τη συµφωνία µε τις Συριακές ∆ηµοκρατικές ∆υνάµεις (SDF), καθώς η µάχη για την πόλη εντατικοποιήθηκε τον Οκτώβριο. Οι τζιχαντιστές όπως ο Σαντάµ λέγεται ότι πληρώνουν τους λαθρεµπόρους γύρω στα 250 ευρώ για να τους βγάλουν από τη Συρία µέσα από τα περάσµατα που αποτελούσαν κάποτε πύλες εισόδου για να περάσουν στη χώρα οι «νεοσύλλεκτοι» της οργάνωσης.    

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017