Η πρώτη τριμερής συνάντηση υπουργών Αμύνης Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου πραγματοποιείται αύριο στη Λευκωσία, υπό τη «σιωπηλή» αλλά ουσιαστική θετική άποψη των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αποτελώντας έτσι μία «απάντηση» στη στάση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και των όσων εκείνος λέει και πράττει σε σχέση με τις «ηγεμονικές του προθέσεις και τάσεις, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ηδη εκτός του Κύπριου ΥΠΑΜ Χρ. Φωκαΐδη και του Αιγυπτίου ομολόγου του, στρατηγού Σεντκί Σόχμπι, αναμένεται και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας.

Ηδη βρίσκεται στην Κύπρο ο Αιγύπτιος υπουργός Αμυνας, προκειμένου να υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας για επιχειρήσεις αεροναυτικής έρευνας και διάσωσης εντός των FIR Λευκωσίας και Καΐρου.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη Αιγύπτιου ΥΠΑΜ από το 1960 που ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, με την πρώτη να είναι το 2015, ενδεικτικό των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, που βελτιώνονται συνεχώς, και με την προσθήκη τόσο της Ελλάδος όσο και άλλων χωρών της περιοχής σε διμερή, τριμερή ή τετραμερή σχήματα, τείνουν στην εγκαθίδρυση ενός άξονος σταθερότητας σε μία κατ’ εξοχήν ασταθή περιοχή.

 

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Λεωνίδα Μπλαβέρη, 13/12/2017