Τον ακόλουθο του FBI της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία κάλεσε η τουρκική αστυνομία για εξηγήσεις, μετά τους ισχυρισμούς που έκανε στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ένας πρώην ερευνητής της χώρας, που διέφυγε πέρυσι από την Τουρκία, στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης του επιχειρηματία Ζάραμπ που διέφυγε από την Τουρκία.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο ακόλουθος του FBI κλήθηκε να «ενημερώσει» για την κατάθεση του Χουσεΐν Κορκμάζ στη διάρκεια της δίκης ενός πρώην ανώτερου στελέχους της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, με την κατηγορία της συμμετοχής σε συνωμοσία, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στο Ιράν στην προσπάθειά του να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ. Η τουρκική κυβέρνηση και η οικογένεια Ερντογάν, καθώς και πρώην υπουργοί, βρίσκονται μπλεγμένοι στην υπόθεση καθώς στο παρελθόν βοήθησαν τον Ζάραμπ να κάνει παράνομες δουλειές στο Ιράν και μάλιστα υπήρξαν και τηλεφωνικές υποκλοπές που έχουν συνομιλίες του Τούρκου προέδρου, που ωστόσο, από κατηγορούμενος, έγινε μάρτυρας της υπόθεσης στα τουρκικά δικαστήρια...

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε ότι ο ακόλουθος του FBI στην αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία απλά «πήγε στο τουρκικό υπουργείο» και τίποτε παραπάνω.

Η τράπεζα αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη σε παράνομες συναλλαγές, με τον Κορκμάζ να δηλώνει ότι έφυγε από την Τουρκία το 2016 διότι φοβόταν ότι θα υφίστατο αντίποινα από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επειδή ηγήθηκε μιας έρευνας για διαφθορά στην οποία ενέχονταν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη. Πρόσθεσε ότι πήρε τα αποδεικτικά στοιχεία που είχε συγκεντρώσει μαζί του.

Παράλληλα, είπε ότι έλαβε 50.000 δολάρια από το FBI και οικονομική βοήθεια από Αμερικανούς ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, με το FBI να μη σχολιάζει.