Ένα σκάνδαλο από το 2013 έρχεται και πάλι στην επιφάνεια για την τουρκική κυβέρνηση, καθώς ο επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ δικάζεται στη Νέα Υόρκη για την υπόθεση δωροδοκίας εκατομμυρίων σε πρώην υπουργό Οικονομίας της Τουρκίας, με σκοπό να διευκολύνει το παράνομο εμπόριο χρυσού στο Ιράν.

Ο Ζαράμπ, τουρκο-ιρακινής καταγωγής, συνελήφθη στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2016 και δήλωσε ένοχος για την υπόθεση, καθώς δέχτηκε να συνεργαστεί με την αμερικανική δικαιοσύνη. Για τέσσερις ώρες κατέθεσε στοιχεία, την ώρα που η κυβέρνηση Ερντογάν φέρεται να έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες να αποτρέψει αυτή την ομολογία στη δίκη, χαρακτηρίζοντάς τη ως «πολιτική συνωμοσία», περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ.


Ο Ζαράμπ, μιλώντας στα τουρκικά στο δικαστήριο, ανέφερε πως είχε προσεγγίσει τον Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν τον Μάρτιο του 2012, όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Οικονομίας στην Τουρκία και του ζήτησε να μεσολαβήσει ώστε τον κάνει μεσάζων σε μια συναλλαγή που θα του επέτρεπε να χρησιμοποιήσει τις πωλήσεις υδρογονανθράκων στο Ιράν, για διεθνείς πληρωμές του.

Ο Τσαγκλαγιάν, σύμφωνα με τον επιχειρηματία, δέχτηκε να βοηθήσει, υπό τον όρο να μοιραστούν τα κέρδη 50/50, δίνοντας στον πρώην υπουργό ποσό άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Μάρτιο του 2012 ως τον Μάρτιο του 2013. Η αμερικανική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος του Τσαγκλαγιάν τον περασμένο Σεπτέμβρη, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να συλληφθεί. Στην υπόθεση κατηγορούνται άλλα εννέα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank Χακάν Ατίλα.