Μία… ασυνήθιστη οικογένεια βρέθηκε στην Ιταλία, καθώς τα μέλη της έχουν ένα γονίδιο που τους επιτρέπει να μη νιώθουν τον παραμικρό πόνο. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυτή την ομολογουμένως σπάνια περίπτωση, καθώς η 78χρονη γυναίκα, οι δύο κόρες της και τα τρία παιδιά τους, δε νιώθουν παρά έναν αμυδρό πόνο, σε περίπτωση που κάψουν το χέρι τους ή υποστούν ένα κάταγμα!

Μια γονιδιακή μετάλλαξη τούς προκαλεί πολύ μειωμένη ευαισθησία στα ερεθίσματα του πόνου, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μη καταλαβαίνουν αν έχουν τραυματιστεί.

«Μερικές φορές νιώθουν λιγάκι πόνο στην αρχή, μόλις γίνεται το σπάσιμο, αλλά ο πόνος τους πολύ γρήγορα φεύγει» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Τζέιμς Κοξ του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL).

Οι ιατρικές εξετάσεις των έξι μελών έδειξαν ότι έχουν φυσιολογικό αριθμό νεύρων στο δέρμα τους, αλλά όλοι διαθέτουν μια γενετική μετάλλαξη στο γονίδιο ZFHX2.

Το εν λόγω γονίδιο υπήρχε σε ποντίκια που έγιναν πειραματόζωα και διαπιστώθηκε πως, μόλις το διέγραψαν, αυτά έγιναν σχεδόν αναίσθητα στην πίεση της ουράς τους. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο γονίδιο εμπλέκεται στο αίσθημα του πόνου και στο πόσο οδυνηρό είναι αυτό.

Το ZFHX2 καταλήγουν πως πιθανότατα ελέγχει τη δραστηριότητα και άλλων 16 γονιδίων, μερικά από τα οποία ρυθμίζουν το αίσθημα του πόνου.

Οι ερευνητές είπαν πως υπάρχει τρόπος να βρεθεί θεραπεία σ' αυτό και να καταλαβαίνουν τον πόνο ώστε να μην τραυματίζονται εύκολα, όμως η οικογένεια το αρνήθηκε.