Μπορεί να είναι ένα προεκλογικό «τρικ» (μπορεί και όχι) ενόψει των προεδρικών εκλογών της Ρωσίας του χρόνου, αλλά σίγουρα η ανακοίνωση του Βλάντιμιρ Πούτιν για παραγραφή χρεών προς το Δημόσιο 50 εκατομμυρίων πολιτών (συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων) έχει προκαλέσει αίσθηση στη χώρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε σ' αυτή την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προκαλώντας «τριγμούς» στην κυβέρνηση.

Αυτό είναι ένα είδους «δώρο» προεκλογικά για τους ψηφοφόρους του, όπως είχε κάνει και πριν έξι χρόνια, παραγράφοντας το 31% των οφειλών των ψηφοφόρων του. Αυτήν τη φορά ανέφερε πως η παραγραφή θα φτάσει το 45%, όπως τουλάχιστον αναφέρει η εφημερίδα «Vedomosti».

Ο Πούτιν ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου πως οι οφειλές πρέπει να παραγραφούν επειδή δεν δημιουργήθηκαν με ευθύνες των ίδιων των φορολογουμένων, αλλά εξαιτίας της ανεπάρκειας του φορολογικού συστήματος.

Αυτό σημαίνει πως τα ταμεία θα χάσουν περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Τα χρέη αφορούν περιουσιακά στοιχεία από τον Ιανουάριο του 2015, μαζί με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί για το ίδιο διάστημα. Μέρος του ποσού αυτού αφορά ατομικές επιχειρήσεις.