Καζάνι που βράζει θυμίζει η Αλβανία που ταλανίζεται από νέα πολιτική κρίση.

Σήμερα, Δευτέρα, σημειώθηκε μεγάλη ένταση εντός και εκτός του Κοινοβουλίου της χώρας με αφορμή την εκλογή της νέας γενικού εισαγγελέα, η επιλογή της οποίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα αντιπολιτευόμενα κόμματα. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι το κοινοβούλιο δεν έχει δικαίωμα να εκλέξει έναν προσωρινό γενικό εισαγγελέα και πρέπει να περιμένει τη δημιουργία της αρμόδιας επιτροπής.

Από την ψηφοφορία εκλέχθηκε ο Arta Marku ως γενικός εισαγγελέας με 69 ψήφους από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα. Δύο βουλευτές ψήφισαν κατά του διορισμού και δύο άλλοι απείχαν, ενώ η αντιπολίτευση απείχε από την ψηφοφορία.

Ωστόσο, την ώρα της ορκωμοσίας της νέας γενικής εισαγγελέως, επικράτησε μεγάλη ένταση μέσα στη Βουλή. Αντιδρώντες διαδηλωτές άναψαν καπνογόνο, με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος να κάνει λόγο για την αρχή μίας «λαϊκής εξέγερσης».

Σκηνικό έντασης και έξω από τη Βουλή την ίδια ώρα, όπου περίπου 3.000 διαδηλωτές, κρατώντας σημαίες της ΕΕ και των ΗΠΑ και φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα, συγκεντρώθηκαν για να καταδικάσουν την επιλογή της προσωρινής εισαγγελέα που θεωρούν αντισυνταγματική.