Το κλίμα αβεβαιότητας θα συνεχιστεί όπως φαίνεται στην Ισπανία, καθώς οι αυτονομιστές διατήρησαν την πλειοψηφία της Βουλής στη Καταλονία. Με καταγεγραμμένο το 99,8% των ψήφων, τα τρία κόμματα των αυτονομιστών εξασφάλιζαν τις 70 από τις 135 έδρες και κερδίζουν οριακά τις εκλογές στην Περιφέρεια, φέρνοντας άλλη μια ήττα για τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

«Ο Πουτζδεμόν πρόεδρος» φώναζαν οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της χώρας, προκαλώντας εκνευρισμό στην κυβέρνηση της Ισπανίας.

Ο Πουτζδεμόν, που βρίσκεται εξόριστος στις Βρυξέλλες, τόνισε πως «το ισπανικό κράτος νικήθηκε. Ο Ραχόι και οι σύμμαχοί του έχασαν».

Η εξέλιξη αυτή είναι ένα ισχυρό χαστούκι για τον Ραχόι, που όχι μόνο δεν κατάφερε να τους αποθαρρύνει, αλλά βρίσκει ξανά εμπόδιο στον καταλανικό λαό που επιμένει να ζητάει ανεξαρτησία στην πλειοψηφία του. Ο Ραχόι μάλιστα έχασε και 8 από τις 11 έδρες που είχε στην Καταλονία, οι οποίες πήγαν στην κεντροδεξιά.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, μπορεί το 47,6% να ψήφισε τα αυτονομιστικά κόμματα, όμως το 52% των ψηφοφόρων δεν θέλει την απόσχιση της Καταλονίας από τη χώρα, κάτι που κάνει ακόμη πιο περίπλοκα τα πράγματα.

Εντυπωσιακό είναι πάντως το ποσοστό των ψηφοφόρων, που έφτασε το 82% και ανέδειξε νικητή το κεντροδεξιό κόμμα Σιουδαδάνος, που τάσσεται εναντίον της ανεξαρτησίας.

Αν όμως σχηματίσουν τα τρία κόμματα αυτοδυναμία, τότε οι αυτονομιστές θα πάρουν τα ηνία στην επαρχία.