Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λουίς Κάρλος Βιγέγκας, φέτος καταγράφηκαν κάτι παραπάνω από 11.000 δολοφονίες, κατεβαίνοντας κατά 320 σε σχέση με το 2016. Αυτό το θεωρούν σημαντικό, από τη στιγμή που η χώρα είναι η Νο 1 σε διακίνηση κοκαΐνης και οι εγκληματικές ενέργειες είναι καθημερινό φαινόμενο.

«Καταγράψαμε φέτος έναν δείκτη 23 (ανθρωποκτονιών) ανά 100.000. Αυτή η χρονιά θα μείνει στην ιστορία ως η πιο ασφαλής των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών», είπε χαρακτηριστικά, θεωρώντας πως είναι επιτυχία το γεγονός ότι δεν δολοφονήθηκαν περισσότερα άτομα.

Η Κολομβία ήταν η χώρα με τον τρίτο μεγαλύτερο δείκτη ανθρωποκτονιών ως το 2015 με πάνω από 25, μετά τη Βενεζουέλα (57,1) και τη Βραζιλία (26,7), όταν ο μέσος όρος στον πλανήτη ανά χώρα είναι 5,3.

Η κυβέρνηση είναι σε συνομιλίες με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), την τελευταία οργάνωση ανταρτών που παραμένει ενεργή στη χώρα και έχει κηρύξει αμοιβαία κατάπαυση του πυρός με τις κυβερνητικές δυνάμεις η οποία ισχύει ως την 9η Ιανουαρίου, μέχρι νεωτέρας.

Ο Κολομβιανός υπουργός Άμυνας υπενθύμισε ότι στη χώρα καταγράφονταν ως και 25.000 ανθρωποκτονίες τον χρόνο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου, ενώ σήμερα η πλειονότητα των φόνων και των δολοφονιών αποδίδονται σε διαπληκτισμούς.