Σε νέα επίθεση κατά των ΗΠΑ προέβη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του, με αφορμή την καταδίκη του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank.

Ο Ατίλα κρίθηκε ένοχος από τις δικαστικές Αρχές στις ΗΠΑ για τραπεζική απάτη και συνομωσία σε υπόθεση δισεκατομμυρίων δολαρίων, σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται και η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου.

Λίγο πριν τη συνάντησή του στη Γαλλία με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Ερντογάν ξέσπασε κατά των Αμερικανών με δηλώσεις που έκανε από την Κωνσταντινούπολη, σχετικά με την υπόθεση.

«Αν αυτό είναι το αμερικανικό όραμα για τη δικαιοσύνη, τότε ο κόσμος είναι καταδικασμένος», ανέφερε ο Ερντογάν που τόνισε πως όλη αυτή η στάση των ΗΠΑ είναι μια ξεκάθαρη συνομωσία εναντίον του.

Ρόλο-κλειδί στην καταδίκη του Ατίλα έπαιξε ο Τουρκοϊρανός επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, τον οποίο ο Ερντογάν θέλει να δικάσει στην Τουρκία, κάτι που αρνήθηκαν οι Αμερικανοί. Ο Ζαράμπ κατέθεσε κατά του Ατίλα και ενέπλεξε τον Ερντογάν και τους υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης στην υπόθεση.

«Η δίκη αυτή είναι η απτή απόδειξη της συνεργασίας ανάμεσα στη FETO (έτσι αποκαλούν τα δίκτυα που διευθύνει ο Γκιουλέν), την αμερικανική δικαιοσύνη, το FBI και τη CIA», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.