Σε φάση επιτάχυνσης μπήκε πλέον το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και η Αθήνα με τα Σκόπια αναζητούν διμερώς, αλλά και μέσω διεθνούς διαμεσολάβησης, λύση συμβιβασμού σε εντατικές διαπραγματεύσεις.

Επιδίωξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθερίας του Τύπου»- η ένταξη του κράτους των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ερχόμενου Ιουνίου, και το ορόσημο αυτό εκ των πραγμάτων αποτελεί «άτυπη κατεύθυνση» και προς τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια κοινή λύση για την ονομασία.

Ο κίνδυνος διεύρυνσης της ρωσικής επιρροής στα κεντρικά Βαλκάνια είναι αυτός που «σπρώχνει» τα Σκόπια στη συμμαχία του ΝΑΤΟ ως πλήρες-μέλος, αρκεί να συναντηθούν «στη μέση της γέφυρας» με την Αθήνα για την επίλυση της διαφοράς.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, που έκανε Πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου στην οποία μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ενημέρωσαν για τις εξελίξεις και για τις θέσεις με τις οποίες μπαίνει η Αθήνα στη διαπραγμάτευση που ξεκινά υπό τον Μάθιου Νίμιτς μέσα στον Ιανουάριο.

Στη σύσκεψη, που συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, οι υπουργοί Επικρατείας Φλαμπουράρης, Παππάς, Τζανακόπουλος και Βερναδάκης, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη στάση του υπουργού Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου Π. Καμμένου, που έχει δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με λύση που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων. Πάντως, το βάρος, πέραν της ονομασίας, δίνεται στα επίθετα που θα καθορίζουν την εθνότητα.

Ο ίδιος ο Π. Καμμένος πάντως με δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη έξω από το Μέγαρο Μαξίμου άνοιξε «παράθυρο» για στροφή στο θέμα του ονόματος, αφού:
Αναφέρθηκε μεν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Καραμανλή, αλλά χαρακτήρισε ορόσημο και την πρόταση του Κώστα Καραμανλή το 2007 στο Βουκουρέστι, που είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και μία χρήση έναντι όλων και αποτελεί πλέον ελληνική θέση.

Την ίδια ώρα, όμως, ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ, σε μια προσπάθεια να κρύψει την επερχόμενη πολιτική του υποχώρηση σε μια ηπιότερη θέση που θα κρατήσει τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, επέλεξε να επιτεθεί στη ΝΔ.

Οι πληροφορίες της «Ελευθερίας του Τύπου» αναφέρουν ότι και εντός της σύσκεψης ο κυβερνητικός εταίρος κατέστησε σαφές με τα όσα είπε ότι δεν προτίθεται να θέσει σε σοβαρή περιπέτεια τη συγκυβέρνηση και αναζητεί τρόπους να προχωρήσει σε μια πιο ευέλικτη θέση.

Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι αποκαλυπτικές για τους ελιγμούς του Πάνου Καμμένου, καθώς ακόμα δεν έχει κλειδώσει ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Τσίπρας θα χειριστεί το ζήτημα. Αν δηλαδή θα προχωρήσει σε ενημέρωση των κομμάτων ή θα ζητήσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 5/1/2018