Ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα, καθώς για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια Βόρεια και Νότια Κορέα έκατσαν στο ίδιο τραπέζι να συνομιλήσουν.

Εκπρόσωποι της ηγεσίας των δύο κρατών βρέθηκαν με αφορμή κυρίως την παρουσία της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Φεβρουαρίου που θα διεξαχθούν στην Πιοντσάνγκ, όπου η πλευρά του Κιμ Γιονγκ ήθελε να γίνουν διαπραγματεύσεις ώστε να επιτραπεί να παρουσιαστεί και αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στη διοργάνωση. Σύμφωνα με την πλευρά της Νότιας Κορέας, οι γείτονές τους θέλουν να στείλουν εκπροσώπους της εθνικής ολυμπιακής επιτροπής, εκλέκτορες, αθλητές, φιλάθλους, καλλιτέχνες, παρατηρητές, μια ομάδα επίδειξης ταεκβοντό και δημοσιογράφους, κάτι που φυσικά γίνεται δεκτό από τους οικοδεσπότες.

Απεσταλμένος της Βορείου Κορέας ήταν ο Ρι Σον Γκουόν, πρόεδρος της Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Πατρίδας της Βόρειας Κορέας, ο οποίος αντάλλαξε και μια ιστορική χειραψία με εκπροσώπους της Νότιας Κορέας, κάτι που δεν συνηθιζόταν σε παλαιότερες συναντήσεις.

Οι συνομιλίες γίνονται στην Πανμουντζόμ, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη η οποία χωρίζει τη χερσόνησο, με τις δύο πλευρές μάλιστα να συζήτησαν ακόμη και για στρατιωτική συνεργασία ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στη χερσόνησο, ενώ έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα δήλωσε πως είναι ανοιχτή στο να γίνουν συναντήσεις μελών ίδιων οικογενειών που ζουν χωριστά στα δύο κράτη, ενόψει του σεληνιακού νέου έτους τον Φεβρουάριο, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Τσουν Χε Σουνγκ.