Η κατάσταση με την παραμονή του Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο φαίνεται πως έχει αρχίζει να κουράζει τους ανθρώπους της πρεσβείας. Ο Αυστραλός δημιουργός του ιστοτόπου WikiLeaks βρίσκεται εντός της πρεσβείας από το 2012 και ψάχνουν μία λύση καθώς θέλουν να υπάρξει μια διαμεσολάβηση με τους Βρετανούς και να κλείσει αυτή η υπόθεση από την πλευρά τους.

«Εξερευνούμε την πιθανότητα μιας διαμεσολάβησης. Θα μπορούσε να πρόκειται για μια τρίτη χώρα ή για μια προσωπικότητα. Δεν θα μπορέσει να βρεθεί καμιά λύση χωρίς διεθνή συνεργασία και χωρίς τη συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για να υπάρξει μια διευθέτηση» δήλωσε η επικεφαλής της διπλωματίας του Ισημερινού Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Ισημερινού αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μιας μεσολάβησης σε αυτή την υπόθεση, όπου εμπλέκονται επίσης οι ΗΠΑ και η Σουηδία.

Ο Ασάνζ πήρε άσυλο από τη χώρα του Ισημερινού όμως δεν μπορεί να βγει εκτός της πρεσβείας, καθώς κινδυνεύει με σύλληψη. Η κυβέρνηση του Ισημερινού είχε ζητήσει από τον ιδρυτή του WikiLeaks να αποφεύγει να κάνει δηλώσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, κάτι που έγινε καθώς ο Ασάνζ φοβόταν την έκδοσή του στη Σουηδία, προκειμένου να ανακριθεί για την υπόθεση ενός βιασμού που αρνείται ότι διέπραξε.

Ταυτόχρονα, φοβάται πως θα εκδοθεί στις ΗΠΑ προκειμένου να δικαστεί για τη δημοσίευση στρατιωτικών μυστικών και δεκάδων χιλιάδων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων το 2010.