Από τις 4 Δεκεμβρίου οι ρωσικές Αρχές αναζητούσαν τον 67χρονο Ισραηλινό Μοσέ Χαρέλ, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε σπείρα εμπορίας προσώπων και οργάνων.

Εκδόθηκε μάλιστα και διεθνές ένταλμα σύλληψης, με τις Αρχές της Κύπρου να τον συλλαμβάνουν στη Λάρνακα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία έκδοσής του στη Ρωσία, με τον κατηγορούμενο να ζητά να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Το αίτημά του θα εξεταστεί στις 18 Ιανουαρίου, με τις διαδικασίες έκδοσής του να αναμένεται να αρχίσουν στις 5 Φεβρουαρίου.

Τα εγκλήματα με τα οποία κατηγορείται ο 67χρονος φέρεται να τα έχει διαπράξει το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου του 2006, όπου μαζί με άλλα μέλη μιας σπείρας εμπορευόταν ανθρώπινα όργανα με κύρια πεδία δράσης τη Ρωσία και το Κόσοβο.

Σύμφωνα με τα ξένα Μέσα, επίκεντρο μάλιστα του κυκλώματος φέρεται να ήταν κλινική στα προάστια της Πρίστινα, όπου μεταφέρονταν οι δότες οργάνων κυρίως από την Τουρκία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στους υποψήφιους δότες θα καταβάλλονταν ποσά έως και 12.000 ευρώ για να πουλήσουν ζωτικά τους όργανα, κυρίως νεφρά, ωστόσο, σε κάποιους από αυτούς δεν καταβλήθηκε το συμφωνηθέν αντίτιμο.

Τα όργανα αφαιρούνταν στην κλινική της Πρίστινα και στη συνέχεια πωλούνταν σε ασθενείς -κυρίως από το Ισραήλ, αλλά και από τον Καναδά και την Πολωνία- έναντι ποσών που κυμαίνονταν μεταξύ 80.000 και 100.000 ευρώ.

Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε το 2008, όταν Τούρκος πολίτης ανακόπηκε στο αεροδρόμιο της Πρίστινα υποφέροντας από αφόρητους πόνους, καθώς μόλις του είχε αφαιρεθεί ένα νεφρό.