Το BBC παρουσίασε στιγμιότυπα από ντοκιμαντέρ που θα προβάλει στις 14 Ιανουαρίου για τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953, με τη βασίλισσα να θυμάται αρκετές λεπτομέρειες από την ημέρα της 2ας Ιουνίου.

Η Ελισάβετ, ανάμεσα σε άλλα, θυμήθηκε χαρακτηριστικά τη χρυσή άμαξα που χρησιμοποιείται στην τελετή στέψης κάθε Βρετανού μονάρχη στη διαδρομή για την τελετή. Δήλωσε πως δεν είχε και τις καλύτερες αναμνήσεις από την άμαξα, καθώς τη χαρακτήρισε αρκετά άβολη και τη διαδρομή φρικτή.

«Φρικτό! Αυτές οι δερμάτινες σούστες έφταιγαν. Δεν ήταν καθόλου άνετη», είπε η βασίλισσα αναφερόμενη στην Gold State Coach, την άμαξα που χρησιμοποιείται για τη στέψη κάθε μονάρχη από την εποχή του Γεωργίου Δ' το 1821.

Η άμαξα κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε από τη βασίλισσα την ημέρα της στέψης της όπως και στο χρυσό ιωβηλαίο της -την επέτειο των 50 χρόνων της στο θρόνο- το 2002.

Στο ντοκιμαντέρ η βασίλισσα μιλά για τα κοσμήματα του στέμματος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την τελετή στέψης και χρησιμοποιήθηκαν και στη δική της, λέγοντας πως υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα στις κορόνες.

Τα βασικά στοιχεία του τελετουργικού της στέψης έχουν παραμείνει αναλλοίωτα στο μεγαλύτερο μέρος τους την τελευταία χιλιετία. Η τελετή στην οποία χοροστατεί ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι ολοκληρώνεται με τη στέψη του μονάρχη με το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που είναι χρυσό και κοσμείται από πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες.

Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 60 λεπτών, προβάλλει εικόνες αρχείου της ιστορικής εκείνης ημέρας, στις οποίες διακρίνονται τα παιδιά της βασίλισσας, ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Άννα, τεσσάρων και δύο ετών τότε, να παίζουν με το βασιλικό φόρεμα.