Το 52% των Γερμανών θεωρεί ένα νέο μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών κακή έως ελάχιστα καλή λύση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Dimap, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της κυριακάτικης εφημερίδας Die Welt.

Το 40% θεωρεί τον μεγάλο συνασπισμό από καλή έως πολύ καλή εξέλιξη.

Από τους ψηφοφόρους του SPD, το ενδεχόμενο επανάληψης της κυβερνητικής συνεργασίας του κόμματος του με το CDU το 60% και την εγκρίνει το 37%.

Αντίθετα, οι ψηφοφόροι της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/ CSU) την εγκρίνουν σε ποσοστό 67% και την απορρίπτει μόνο το 30%.

Έντονος σκεπτικισμός εκφράζεται στους κόλπους του SPD για τη συγκρότηση νέου μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία.

Σκεπτικισμό εκφράζουν στελέχη του SPD

Ανάλογο κλίμα επικρατεί και εντός του SPD, με στελέχη του κόμματος να εκφράζουν δημοσίως την αμφισβήτηση τους στους χειρισμούς του επικεφαλής, Μάρτιν Σούλτς.

Σε τοπικό προσυνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ, το 52% των συνέδρων ψήφισε αρνητικά στις διαπραγματεύσεις με το CDU, παρά την παρουσία και την ομιλία του πρώην προέδρου τους, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος ζήτησε την θετική τους ψήφο. 

Ο κυβερνήτης του Βερολίνου, Μίχαελ Μιούλερ, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι «υπήρξε ένα σαφές μήνυμα από την κάλπη και προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους: Αυτός ο συνασπισμός με την ίδια πολιτική δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση. Γι' αυτό και η συνέχισή του χωρίς ουσιαστικές αλλαγές δεν με πείθει». Ο Μιούλερ δεν απέκλεισε νέες εκλογές.

Εν τω μεταξύ ο Μάρτιν Σουλτς υπεραμύνθηκε της προχθεσινής απόφασης της ηγεσίας του κόμματος να προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για νέο μεγάλο συνασπισμό, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine. «Μπορώ να κατανοήσω τις επιφυλάξεις στις γραμμές μας, είχα και ο ίδιος μεγάλες αμφιβολίες. Όπως και εγώ, οι αντιπρόσωποι του κόμματος στο έκτακτο συνέδριο θα πεισθούν μόνο με επιχειρήματα» είπε. 

Το έκτακτο συνέδριο θα διεξαχθεί στις 21 Ιανουαρίου, στη Βόννη.

με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ