Ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά του ρατσισμού έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος σε χθεσινό κήρυγμά του που ήταν αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και Μεταναστών. O Ποντίφικας, που έχει μιλήσει στο παρελθόν δεκάδες φορές υπέρ των προσφύγων και της ανάγκης να γίνουν δεκτοί με αγάπη από τις κοινότητες όπου καταφθάνουν, απευθύνθηκε σε μετανάστες από 50 περίπου χώρες στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.  

Όπως τόνισε ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, οι τοπικές κοινότητες πολλές φορές φοβούνται ότι οι νεοαφιχθέντες θα διαταράξουν την τάξη και ότι θα «κλέψουν» πράγματα που οι ίδιες με κόπο δημιούργησαν. «Την ίδια στιγμή», συνέχισε ο Πάπας Φραγκίσκος, «οι μετανάστες φοβούνται από την πλευρά τους τη σύγκρουση, τις διακρίσεις και την αποτυχία». «Το να έχει κανείς αμφιβολίες και φόβους δεν είναι αμαρτία.

Η αμαρτία είναι να επιτρέπουμε σε αυτούς τους φόβους να καθορίζουν τις αντιδράσεις μας, να περιορίζουν τις επιλογές μας, να υπονομεύουν τον σεβασμό και τη γενναιοδωρία μας και να τροφοδοτούν την εχθρότητα και την απόρριψη», τόνισε χαρακτηριστικά.  

Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας έχει ζητήσει επανειλημμένα από τους πολιτικούς διαφόρων χωρών να παρέχουν υποστήριξη στους μετανάστες που καταφθάνουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου και στους πληθυσμούς που μετακινούνται μεταξύ Μιανμάρ και Μπαγκλαντές. Επίσης, έχει επικρίνει σφοδρά τον Ντόναλντ Τραμπ για το σχέδιό του να χτίσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.