Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι το κράτος «δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί και πάλι μια ‘ζούγκλα’» στο Καλαί» ενώ άσκησε, παράλληλα, έντονη κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου.

Ο Μακρόν επισκέφτηκε το Καλαί, το οποίο επι σειρά ετών είχε μετατραπεί σε έναν τεράστιο καταυλισμό που «φιλοξενούσε» μετανάστες σε άθλιες συνθήκες, ως τη διάλυση του, στα τέλη του 2016. Ο καταυλισμός έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο ως «ζούγκλα του Καλαί», ονομασία που του είχαν δώσει κάποιοι από τους πρώτους μετανάστες που είχαν καταλύσει εκεί. 

«Όλα έχουν γίνει ώστε η παράνομη διέλευση να μην είναι δυνατή στο Καλαί», είπε ο πρόεδρος Μακρόν επισημαίνοντας οτι το πέρασμα «δεν είναι μια κρυφή πύλη εισόδου προς την Αγγλία» κι ότι το κράτος δεν θα αφήσει να «ανασυσταθούν παράνομα κυκλώματα» στην περιοχή.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε και στην πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση, υπογραμμίζοντας τις ανεπάρκειες και τις ανακολουθίες της ΕΕ, οι συνέπειες των οποίων ήταν αισθητές «σε πολλές περιπτώσεις», όπως είπε, και στο Καλαί.

Άσκησε έντονη κριτική στον κανονισμό του Δουβλίνου λέγοντας πως «όπως εφαρμόστηκε, βρίθει ανακολουθιών και, σε κάθε περίπτωση, σήμερα δεν είναι ικανοποιητικός». Εκτίμησε ωστόσο ότι η αντικατάστασή του από ένα σύστημα όπου η αίτηση ασύλου θα μπορεί να κατατίθεται σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος «θα οδηγούσε στην απαλλαγή από την ευθύνη όλων των χωρών εισόδου».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να οργανώσουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική πιο αλληλέγγυα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της, και άρα να διαθέσουμε περισσότερα μέσα για τον έλεγχο των συνόρων, περισσότερη συνέπεια στην πολιτική στο εξωτερικό των συνόρων μας», είπε.

Εν όψει της γαλλοβρετανικής συνόδου κορυφής, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η συνεργασία με τους Βρετανούς για το μεταναστευτικό θα επικεντρωθεί στο θέμα των ασυνόδευτων ανήλικων, στην ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας, στην συνεργασία με τα κράτη προέλευσης και διέλευσης και στη δημιουργία ενός ταμείου για την υποστήριξη σημαντικών προγραμμάτων για την περιοχή του Καλαί.