Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τον Τζέρι Τσαν Σινγκ Λι, στο αεροδρόμιο «Τζον Φ. Κένεντι» της Νέας Υόρκης, καθώς κατά την άφιξή του από το Χονγκ Κονγκ συνελήφθη από τις Αρχές. Ο Λι ζει μόνιμα πλέον στο Χονγκ Κονγκ, αλλά έκανε το λάθος να ταξιδέψει πίσω στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται ότι είχε κρατήσει γραπτές σημειώσεις για άκρως απόρρητες πληροφορίες.

Το πρώην μέλος της CIA είχε άδεια χειρισμού άκρως απορρήτων εγγράφων καθώς εργαζόταν για την αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας από το 1994. Το 2012, πράκτορες του FBI είχαν ερευνήσει τα δωμάτια ξενοδοχείων όπου είχε διαμείνει κατά τη διάρκεια ταξιδιών του στη Βιρτζίνια και στη Χαβάη και ανακάλυψαν ότι είχε μαζί του δύο μικρά σημειωματάρια, τα οποία περιείχαν χειρόγραφες σημειώσεις για άκρως απόρρητες πληροφορίες, όπως τα πραγματικά ονόματα και οι αριθμοί ανθρώπων που είχαν στρατολογηθεί και πρακτόρων σε μυστικές αποστολές.

΄

Ο Λι προσήχθη ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή την Τρίτη στο Μπρούκλιν και διατάχθηκε η προφυλάκισή του χωρίς τη δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισης με την καταβολή εγγύησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ανάμεσα στις χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στην κατοχή του υπήρχε ένα άκρως απόρρητο στοιχείο που εάν αποκαλυπτόταν «θα μπορούσε να προκαλέσει εξαιρετικά σοβαρή ζημιά στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.