Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σε στελέχη της Γερουσίας για κατοίκους που έρχονται στις ΗΠΑ από χώρες «απόπατους», αναφερόμενος σε πρόσφυγες από την Αφρική, την Αϊτή και το Ελ Σαλβαδόρ, φαίνεται πως ήταν κάτι που πίστευε πολύ ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε σήμερα τα ξημερώματα (για την Ελλάδα) πως από δω και στο εξής δεν θα γίνεται δεκτή καμία αίτηση βίζας από τη χώρα σε ανειδίκευτους εργάτες, ουσιαστικά τερματίζοντας την προσπάθεια που είχε γίνει να βοηθηθούν οι κάτοικοι του νησιού για να επιβιώσουν μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης, αναφέρεται πως η χώρα της Αϊτής διαγράφεται από τον κατάλογο των 80 και πλέον κρατών που οι πολίτες τους μπορούν να εξασφαλίζουν βίζες για εποχικούς εργαζόμενους στον τομέα της γεωργίας και σε άλλες βιομηχανίες, και μάλιστα αφορμή για τη διαγραφή ήταν, όπως επικαλέστηκε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το «υψηλό επίπεδο απατών και κατάχρησης» των θεωρήσεων εισόδου που χορηγούνται από από τους μετανάστες του νησιού.

Από τον κατάλογο αφαιρέθηκαν επίσης το Μπελίζ και η Σαμόα, για λόγους που συνδέονται με τη δράση δικτύων διακίνησης ανθρώπων.

Για το θέμα ρωτήθηκε η πρεσβεία της Αϊτής στις ΗΠΑ, όμως δεν σχολίασε τη στάση των Αμερικανών. Όλα αυτά λίγες ημέρες μετά τη συνέντευξη του Τραμπ στο Reuters όπου έλεγε πως... αγαπά τους Αϊτινούς γιατί έχουν «τρομερή ζεστασιά και δουλεύουν σκληρά»...