Ο αυτονομιστής Καταλανός ηγέτης, Κάρλες Πουτζδεμόν διαβεβαίωσε σήμερα ότι μπορεί να διοικεί την Καταλονία από το Βέλγιο, παρά τις προειδοποιήσεις της ισπανικής κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος της περιφέρειας εξ αποστάσεως. Ο Πουτζδεμόν έχει αυτομολήσει στο Βέλγιο μαζί με συνεργάτες του και πρώην τοπικούς υπουργούς, προκειμένου να αποφύγουν την φυλάκιση στην Ισπανία, όπου αντιμετωπίζουν σοβαρές διώξεις από τη δικαιοσύνη.

«Στη φυλακή δεν θα μπορούσα να απευθυνθώ στον κόσμο, ούτε να γράφω, ούτε να δέχομαι επισκέπτες... Ο μόνος τρόπος είναι να μπορώ να συνεχίσω να το κάνω με ελευθερία, με ασφάλεια. Δεν μπορώ να ενεργώ ως πρόεδρος (της περιφέρειας) αν είμαι φυλακισμένος», εξήγησε ο Πουτζδεμόν σε συνέντευξή του σε καταλανικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Είναι προφανές πως δεν έχουμε τις καταστάσεις κανονικότητας που θα θέλαμε, αλλά δυστυχώς θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να το κάνω από το ισπανικό κράτος, όπου θα είμαστε στη φυλακή... παρά να το κάνω από εδώ», εξήγησε. Εξάλλου, είπε, «σήμερα, τα μεγάλα επιχειρηματικά, πανεπιστημιακά ή ερευνητικά σχέδια διευθύνονται κυρίως επίσης με τη χρήση των νέων τεχνολογιών» εξ αποστάσεως, πρόσθεσε.

Παρότι ο Πουτζδεμόν αναμένει ότι θα εκλεγεί εξ αποστάσεως πρόεδρος, οι νομικές υπηρεσίες του καταλανικού κοινοβουλίου εκτιμούν πως κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο.

Ο Πουτζδεμόν είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του περιφερειακού προέδρου, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το κόμμα του Μαζί για την Καταλονία με ένα άλλο κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, την Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC).

Τα τρία κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία κατά τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, αποτέλεσμα που του δίνει θεωρητικά όλες τις πιθανότητες να κερδίσει την έγκριση του κοινοβουλίου κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί για την ανάδειξη του προέδρου της περιφέρειας στα τέλη του μήνα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε ότι θα εμποδίσει τον διορισμό του Πουτζδεμόν, η οποία θα πρέπει να υπογραφεί από τον βασιλιά Φελίπε, και ότι, αν ο Πουτζδεμόν τελικά εκλεγεί, θα συνεχίσει αυτός να ασκεί την επιτροπεία που επέβαλε στην Καταλονία στα τέλη Οκτωβρίου.

«Αν το κοινοβούλιο με εκλέξει πρόεδρο, ο αρχηγός του κράτους δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμποδίσει αυτή τη θητεία», ανταπάντησε ο Πουτζδεμόν, επιμένοντας πως έχει νομιμότητα να κυβερνήσει.