Ο πρώτος κινηματογράφος στη Σαουδική Αραβία άνοιξε, αλλά δεν ήταν ένας συνηθισμένος κινηματογράφος. Μετά την άρση της απαγόρευσης της δημόσιας προβολής κινηματογραφικών έργων, τον περασμένο Δεκέμβρη, οι Σαουδάραβες επέλεξαν ως πρώτη τους ταινία το «The Emoji Movie», ταινία κινουμένων σχεδίων, το οποίο προβλήθηκε σε έναν μικρό αυτοσχέδιο κινηματογράφο καθώς δεν υπάρχουν ακόμη κινηματογραφικές αίθουσες.

Το πλάνο της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν 300 κινηματογράφοι στη χώρα ως το 2030, με 2.000 αίθουσες, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν οι υποδομές για να ανοίξει ένας άμεσα.

Η κυβέρνηση της χώρας υλοποιεί ωστόσο δειλά δειλά τις αλλαγές στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, με την προώθηση χώρων ψυχαγωγίας, συναυλίες, θεάματα, κινηματογράφους κ.ά., παρά τις αντιδράσεις των υπερσυντηρητικών κύκλων.

Οι πρώτες μόνιμες κινηματογραφικές αίθουσες αναμένεται να ανοίξουν τον Μάρτιο με τη χθεσινή πρώτη προβολή να παρακολουθείται από τον σουλτάνο Αλ-Οτάιμπι, τη σύζυγο και την κόρη του στην Τζέντα.

«Είναι πιο άνετη, πιο διασκεδαστική η αλλαγή σκηνικού και μια δραστηριότητα για το Σαββατοκύριακο. Είναι ένα βήμα που άργησε πολύ, αλλά δόξα τω Θεώ συνέβη τώρα» τόνισε ο σουλτάνος, σύμφωνα με τη «New York Post».

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας εκτιμά ότι ο τομέας του κινηματογράφου θα συμβάλει στην οικονομία μέχρι το 2030 κατά 24 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας 30.000 μόνιμες θέσεις εργασίας και 130.000 προσωρινές θέσεις εργασίας.