Αφγανοί αξιωματούχοι ασφαλείας συναντήθηκαν σήμερα για να αποφασίσουν τα μέτρα που θα λάβουν έπειτα από την πολύνεκρη επίθεση στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ, που απέδειξε για μια ακόμη φορά πόσο ευάλωτη είναι η αφγανική πρωτεύουσα σε επιθέσεις ενόπλων.

Ακόμη και σε μια πόλη εξοικειωμένη με τη βία, η επίθεση των ενόπλων, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, προκάλεσε σοκ και ήγειρε ερωτήματα για το πώς οι δράστες κατάφεραν να εισέλθουν στο ξενοδοχείο παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε έναν λοφίσκο με θέα την πόλη και σήμερα η περιοχή γύρω από αυτό παρέμεινε αποκλεισμένη. Η επίθεση εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου και την ευθύνη για αυτήν ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι επιδιώκουν την επιβολή του ισλαμικού νόμου μετά την απομάκρυνσή τους από την εξουσία το 2001 από τις υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικές δυνάμεις. Ο απολογισμός των θυμάτων παραμένει αδιευκρίνιστος.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επισήμως κάνει λόγο για τουλάχιστον 19 νεκρούς, αλλά οι αρχές ασφαλείας υποστηρίζουν ότι ο αριθμός τους ξεπερνά κατά πολύ τους 30.

Πολλά από τα θύματα ήταν Ουκρανοί, μέλη πληρώματος της αεροπορικής εταιρείας Kam Air, και ο θάνατός τους πιθανόν να εγείρει ερωτήματα για το αν ξένοι εμπειρογνώμονες θα συνεχίσουν να εργάζονται σε αφγανικές εταιρείες οι οποίες δεν μπορούν να τους προσφέρουν τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας που παρέχουν τα Ηνωμένα Έθνη ή οι πρεσβείες ξένων χωρών.

Οι αεροπορικές εταιρείες παρέχουν έναν ζωτικό σύνδεσμο ανάμεσα σε μεγάλες πόλεις της χώρας αυτής όπου οι οδικές μετακινήσεις είναι συχνά επικίνδυνες και αναξιόπιστες.

"Πολλοί Ουκρανοί μηχανικοί αεροσκαφών εργάζονται στο Αφγανιστάν και όλα τα θύματα εργάζονταν στην αφγανική αεροπορική εταιρεία Kam Air και διέμεναν στο ξενοδοχείο Intercontinental", δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Βίκτορ Νικίτιγιουκ, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Αφγανιστάν, ο οποίος εδρεύει στο γειτονικό Τατζικιστάν.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι επτά Ουκρανοί σκοτώθηκαν και είπε ότι ένας αξιωματούχος του προξενείου θα επισκεφθεί την Καμπούλ για να φροντίσει για τον επαναπατρισμό των σορών τους. Και οι πέντε δράστες της επίθεσης έχουν επίσης σκοτωθεί.

Πολλές λεπτομέρειες που αφορούν την επίθεση, η οποία ξεκίνησε περίπου στις 21:00 του Σαββάτου, παραμένουν αδιευκρίνιστες και πιθανόν οι έρευνες να επικεντρωθούν στην ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, η οποία ανέλαβε καθήκοντα πριν από τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, οι πέντε ένοπλοι πέρασαν από ένα πρώτο σημείο ελέγχου πλησιάζοντας το ξενοδοχείο και στη συνέχεια από ένα δεύτερο που βρίσκεται κοντά σε χώρο στάθμευσης πλησίον της εισόδου του ξενοδοχείου.

Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, φαίνεται ότι οι δράστες πυροβόλησαν τους φρουρούς στο σημείο ελέγχου και προωθήθηκαν από την πίσω πλευρά του ξενοδοχείου στην κουζίνα του προτού εξαπολύσουν την επίθεσή τους.

Έχοντας πλέον εισέλθει, άνοιξαν πυρ στο ισόγειο και στους πρώτους ορόφους του ξενοδοχείου εναντίον υπαλλήλων και ενοίκων του προτού μεταφερθούν γρήγορα στους υψηλότερους ορόφους του εξαώροφου κτιρίου.

Ο Χασιμπουλάχ, ο οποίος εργάζεται στον φούρνο του ξενοδοχείου, είπε ότι όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί ανέβηκε τρέχοντας στους πάνω ορόφους και βρήκε καταφύγιο μέσα σε ένα δωμάτιο του πέμπτου ορόφου μαζί με περίπου άλλους 12 ανθρώπους, ανάμεσά τους και ενοίκους. Από το μπαλκόνι του δωματίου έπεσε στο κενό και επέζησε έχοντας υποστεί κατάγματα και στα δύο πόδια του, στην πλάτη του καθώς και εσωτερικά τραύματα.

Μιλώντας από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, ο ίδιος είπε ότι οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν την πόρτα, πίσω από την οποία οι ένοικοι είχαν στοιβάξει έπιπλα. Ξαφνικά έσβησαν τα φώτα και ο Χασιμπουλάχ έκρινε ότι η μοναδική του ευκαιρία ήταν να πηδήξει από το μπαλκόνι για να σωθεί.

Περισσότεροι από 150 ένοικοι του ξενοδοχείου και επισκέπτες του κατάφεραν να διαφύγουν όταν ένα τμήμα του τυλίχθηκε στις φλόγες. Ορισμένοι εξ αυτών χρησιμοποίησαν σεντόνια για να κατέβουν από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των πάνω ορόφων, ενώ άλλοι διασώθηκαν από τις αφγανικές δυνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ