Με τις πρώτες αναφορές να μιλούν για 18 νεκρούς από την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης «Κλαδί Ελιάς» εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι στρέφονται στις ΗΠΑ και τις καλούν να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» -δείχνοντας το πόσο κινδυνεύει να διαταράξει η τουρκική εμπλοκή τις ισορροπίες με τα υπόλοιπα τμήματα της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ εναντίον της ISIS.

Tη Δευτέρα, εκπρόσωπος της αραβοκουρδικής συμμαχίας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ο Κίνο Γκάμπριελ, ανέφερε πως τουλάχιστον 18 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τις τουρκικές επιχειρήσεις στην επαρχία Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, άλλοι 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι SDF περιλαμβάνουν τους Κούρδους πολιτοφύλακες YPG, τους οποίους στοχοθετεί η Άγκυρα.

Την ίδια ώρα οι Κούρδοι της Συρίας κάλεσαν σήμερα τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να «αναλάβει τις ευθύνες του» μπροστά στην επίθεση της Τουρκίας εναντίον της επαρχίας Αφρίν, μια επιχείρηση που σύμφωνα με τους ίδιους συνιστά «μια ξεκάθαρη στήριξη» στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Καλούμε τον διεθνή συνασπισμό να αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον των δυνάμεών μας και του λαού μας στην Αφρίν» υπογράμμισε ανακοίνωση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

«Ο διεθνής συνασπισμός, ο σύμμαχός μας στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, μαζί με τον οποίο δώσαμε αξιέπαινες μάχες για να εξαλείψουμε την τρομοκρατία (…) γνωρίζει ότι αυτή η τουρκική επέμβαση στοχεύει στο να καταστήσει ανούσια την τελική νίκη» εναντίου του αυτοαπακολούμενου Ισλαμικού Κράτους, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση αναγνώστηκε από τον εκπρόσωπο της SDF σε συνέντευξης τύπου στο Άιν Αϊσά, πόλη υπό τον έλεγχο των Κούρδων στη βόρεια Συρία.