Όπως ανέφεραν οι ερευνητές του της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στην Σανγκάη, σε δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Cell, αξιοποίησαν την «μέθοδο της Ντόλι» -δηλαδή, μεταφορά πυρήνα με πλήρες γενετικό υλικό σε ωάριο- ώστε να κλωνοποιήσουν δύο μακάκους.

Οι δύο μακάκοι, τους οποίους ονόμασαν Χούα-Χούα και Τσονγκ-Τσονγκ (φωτογραφία), έχουν ήδη φτάσει τις δέκα εβδομάδες ζωής και τρέφονται κανονικά.

Ο ερευνητής της κινεζικής ακαδημίας Τσιάνγκ Σαν ανέφερε πως οι κλωνοποιημένοι πίθηκοι θα μπορούν να βοηθήσουν στη μελέτη ανθρώπινων ασθενειών. 

Οι ερευνητές παραδέχθηκαν πως η μέθοδος που επιλέχθηκε ακόμη παραμένει πολύ περιορισμένης αποτελεσματικότητας: Έγιναν πάνω από 200 προσπάθειες, τα κλωνοποιημένα έμβρυα ήταν λίγες δεκάδες και τα περισσότερα από αυτά πέθαναν λίγες ώρες μετά τη γέννησή τους -τα μόνα δύο που κατάφεραν να ζήσουν είναι οι Χούα-Χούα και Τσονγκ-Τσονγκ. 

Το 1999 είχε προηγηθεί μία «κλωνοποίηση» πιθήκου, αλλά η υπόθεση ήταν αρκετά διαφορετική: Ο κλώνος είχε προκύψει από την (απλούστερη) μέθοδο διπλασιασμού ενός ήδη γονιποιημένου ωαρίου -και όχι όπως στην, τωρινή περίπτωση, με εξαρχής «δημιουργία» του ωαρίου.