Έναν στρατηγικής σημασίας λόφο στη βορειοδυτική Συρία κατέλαβαν οι Τούρκοι στην περιοχή της Αφρίν, συνεχίζοντας τις επιθέσεις στην πόλη και αυξάνοντας την ένταση μεταξύ της χώρας και των Αμερικανών που στηρίζουν τους Κούρδους.

«Το όρος Μπαρσάγια καταλήφθηκε στις 14:30 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας)», επισήμανε το τουρκικό γενικό επιτελείο στρατού σε ανακοίνωσή του κατά την ένατη ημέρα της επιχείρησής του εναντίον της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Οι Τούρκοι κάνουν επιθέσεις εναντίον της YPG, την οποία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση», αλλά είναι εταίρος των ΗΠΑ στον υπό την Ουάσινγκτον συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Παρά τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αποφασισμένος να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις προς τα ανατολικά, κυρίως την πόλη Μάνμπιτζ, όπου οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στρατιώτες.

«Οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν να γλιτώσουν από το επώδυνο τέλος που τους περιμένει, ούτε στην Αφρίν, ούτε στη Μάνμπιτζ», τόνισε χθες σε ομιλία του.

Επί του πεδίου, οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού και της πολεμικής αεροπορίας ήταν πιο σφοδροί από τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με το AFP.

Οι τουρκικές δυνάμεις προσπαθούσαν τις τελευταίες εννέα ημέρες να καταλάβουν τον λόφο Μπαρσάγια που βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλης της Αφρίν, όμως ήταν αντιμέτωπες με σφοδρή αντίσταση από τους Κούρδους και τις κακές καιρικές συνθήκες οι οποίες περιόριζαν την αποτελεσματικότητα των αεροπορικών τους πληγμάτων.

Εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό, έπειτα από πολλές ημέρες βροχής και ομίχλης, η αεροπορία και το πυροβολικό βομβάρδισαν το πρωί τον λόφο και στη συνέχεια οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις αλλά και Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα εξαπέλυσαν χερσαία επίθεση.

Η κατάληψη του λόφου Μπαρσάγια είναι η πιο σημαντική νίκη που έχει καταγράψει η Άγκυρα μετά την έναρξη της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» στις 20 Ιανουαρίου, παρά τις ειδοποιήσεις των ΗΠΑ για «αυτοσυγκράτηση».

Η τουρκική κυβέρνηση απάντησε στις ΗΠΑ, λέγοντας πως θα πρέπει να αποσύρει τους στρατιώτες που έχει αναπτύξει στη Μάνμπιτζ, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Αφρίν.