Αναβολή στη σύγκληση της Ολομέλειας για την ανάδειξη του Κάρλες Πουτζδεμόν στην προεδρία της Καταλονίας αποφάσισε η Βουλή. Ο πρόεδρός της Ροτζέρ Τορέντ άσκησε δριμύτατη κριτική στη Μαδρίτη για την επιλογή της να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόεδρος της Καταλονίας θα γίνει το πρόσωπο που ψήφισαν οι πολίτες και όχι αυτό που θέλει ένας υπουργός σε απόσταση 600 χλμ.».

Ουσιαστικά η Βουλή, που ελέγχεται από τους οπαδούς της ανεξαρτησίας, αποφάσισε να κερδίσει λίγο ακόμα χρόνο για διαβουλεύσεις, δεδομένου ότι δεν θα ήταν δυνατή η ανάδειξη του Πουτζδεμόν στην προεδρία, ενώ ο ίδιος βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκονται και αρκετοί ακόμα εκλεγέντες βουλευτές της καταλανικής βουλής. Σε περίπτωση που επιστρέψουν στην Ισπανία, θα συλληφθούν. 

Ο Πρόεδρος της Βουλής εμφανίζεται αμετακίνητος στην πεποίθησή του ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά η ορκωμοσία του Πουτζδεμόν, του μοναδικού υποψήφιου και τέως προέδρου. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έστειλε το δικό του μήνυμα: η τοπική Βουλή, όπως και όλες οι υπόλοιπες, οφείλουν να σέβονται τις αποφάσεις της νομοθετικής εξουσίας. Κατά το Συνταγματικό Δικαστήριο, ο Πουτζδεμόν δεν μπορεί να αναλάβει καθήκοντα, αν δεν αποφανθεί η δικαιοσύνη.