Αναφορές πηγών που θεωρούνται καλά πληροφορημένες για τα τεκταινόμενα στη Βόρειο Κορέα υποστηρίζουν πως ο ΚιμΓ ιονγκ-Ουν έχει ξοδέψει σχεδόν το σύνολο της κληρονομιάς του στις πυραυλικές δοκιμές αλλά και σε μεγαλεπίβολα σχέδια για να ενισχύσει την εικόνα του ίδιου (και, δευτερευόντως, της χώρας). 

Κινεζικές πηγές που επικαλείται το Radio Free Asia υποστηρίζουν πως το καταπίστευμα από τον πατέρα του, που σκοπό είχε να χρηματοδοτήσει τη διακυβέρνηση της χώρας, έχει σχεδόν στεγνώσει -το αρχικό ύψος του οποίου δεν ήταν ποτέ γνωστό.

Η Νότιος Κορέα υπολογίζει πως το κόστος των πυραυλικών δοκιμών επί Κιμ Γιονγκ-Ουν μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 3,2 δισ. δολάρια. 

Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και το κόστος σχεδίων όπως η κατασκευή ουρανοξυστών στην οδό Ριομιόνγκ της Πιόνγκγιανγκ αλλά και το πολυτελές χιονοδρομικό Μασικριόνγκ. 

Οι πηγές υποστηρίζουν πως η απόφαση της Βορείου Κορέας για τους Ολυμπιακούς αποσκοπεί και στην προσέλκυση κεφαλαίων - ανάλογες προηγούμενες κινήσεις προσέγγισης με τη Νότιο Κορέα είχαν καταλήξει σε άμεσες ή έμμεσες κινήσεις οικονομικής υποστήριξης από την Σεούλ.