Σκηνικό που θα απαιτήσει από την Ιταλία να εξαντλήσει κάθε διάθεση... ευελιξίας και πολιτικού συμβιβασμού -τέχνη που η Ρώμη έχει πολλάκις αποδείξει ότι κατέχει- προδιαγράφουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του Μαρτίου. 

Κοντά στην αυτοδυναμία δεν βρίσκεται κανείς και, επιπλέον, στην πρώτη θέση εμφανίζεται το (μέχρι στιγμής χωρίς πείρα στην διακυβέρνηση) «Κίνημα Πέντε Αστέρων» (M5S), σε δημοσκόπηση του Demopolis σχεδόν πέντε εβδομάδες πριν την κάλπη. 

Το M5S βρίσκεται στο 29,5% και διατηρεί προβάδισμα έξι μονάδων από το Δημοκρατικό Κόμμα (PD). Ακολουθούν η μπερλουσκονική Forza Italia 16% και η Λέγκα του Βορρά στο 14%. Το αριστερόστροφο LeU («Ελεύθεροι και Ίσοι») βρίσκεται στο 6% και το ακροδεξιό κόμμα FdI («Αδέλφια της Ιταλίας») στο 4,8%.

Τις τελευταίες ημέρες, οι υποψήφιοι έχουν αρχίσει ήδη να εμφανίζονται ανοικτοί σε διάφορες μετεκλογικές συνεργασίες -με ελάχιστους μόνο να αποκλείουν τη Λέγκα του Βορρά. Το πολιτικό προσωπικό είναι πλέον πολύ προσεκτικό στο τι θέση εκφράζει για την στάση που θα κρατήσει μετά τις εκλογές, γνωρίζοντας ότι οι μετεκλογικοί συσχετισμοί διαφαίνονται τέτοιοι που δεν επιτρέπουν παρά τις ελάχιστες δεσμεύσεις. 

Η δημοσκόπηση του Demopolis εστιάζει ιδιαίτερα στα δημογραφικά του M5S: Βρίσκει τη μεγαλύτερη στήριξη όσο κατεβαίνει κανείς νότια στην χερσόνησο και φτάνει στη Σικελία, όπως επίσης στις νεαρότερες ηλικίες. Η κεντροδεξιά εμφανίζεται ισχυρότερη στον Βορρά, και η κεντροαριστερά διατηρεί μία κάποια στήριξη στις ευρύτερες περιοχές της Φλωρεντίας και της Μπολόνια.

Το 67% των ερωτηθέντων απαντά ότι η ψήφος του θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις των κομμάτων, το 25% ότι θα βαρύνουν, κυρίως, οι υποψήφιοι της κάθε περιφέρειας, ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει.