Tη κοινής του θέση για σκληρή στάση στο προσφυγικό «διαφήμισαν» η νέα κυβέρνηση στη Βιέννη και η Ουγγαρία μετά τη συνάντηση του νεοεκλεγέντος αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς με τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν την Τρίτη.

Μπορεί η νέα αυστριακή συγκυβέρνηση -του «αναγεννημένου» υπό τον Κουρτς δεξιού ÖVP και του σκληροπυρηνικού FPÖ- να συμφωνεί στο προσφυγικό με τους λεγόμενους Τέσσερις του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), όμως αυτό δεν σημαίνει πως αρκεί για συνταχθεί πλήρως με το «ενδοευρωπαϊκό μπλοκ» που έχουν σχηματίσει οι τέσσερις χώρες. Ο Κουρτς υπογράμμισε πως η Αυστρία «δεν επιδιώκει να γίνει μέλος» των Τεσσάρων του Βίσεγκραντ, αλλά θεωρεί πως ο ρόλος της «είναι να οικοδομήσει γέφυρες» μεταξύ αυτών και της υπόλοιπης Ευρώπης. 

Οι δύο ηγέτες έδωσαν, στις κοινές τους δηλώσεις μετά την υποδοχή του Ορμπάν στην αυστριακή πρωτεύουσα, βάρος κυρίως σε όσα συμφωνούν -δηλαδή, την σκληρή γραμμή στο προσφυγικό- και προσπάθησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για τα σημεία τριβής στις διμερείς τους σχέσεις (που αφορούν σήμερα πρωτίστως την κατασκευή ουγγρικού σταθμού πυρηνικής ενέργειας κοντά στα σύνορα και την περικοπή αυστριακών οικογενειακών επιδομάτων σε υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ, που επηρεάζει τον μεγάλο αριθμό ούγγρων μεταναστών στην Αυστρία). 

Κουρτς και Ορμπάν παρουσίασαν ως «κοινό επίτευγμα» των δύο χωρών το κλείσιμο του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου και επανεπιβεβαίωσαν την κάθετη αντίθεσή τους στο πρόγραμμα της Κομισιόν για μετεγκατάσταση προσφύγων που έχουν φτάσει σε Ελλάδα και Ιταλία προς άλλες χώρες της ΕΕ. 

Τάχθηκαν επίσης υπέρ σφραγίσματος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ -αν και η αυστριακή πλευρά δεν έφτασε στο σημείο να αναφέρει ονομαστικά τον ουγγρικό φράχτη ως παράδειγμα, όπως έκανε ο Βίκτορ Ορμπάν. Ο ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε ότι τάσσεται «υπέρ της πιο ριζοσπαστικής μορφής στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, όπως κάναμε με την κατασκευή του φράχτη» στα νότια σύνορα. 

Όσον αφορά ωστόσο τη γενικότερη προσέγγιση της ενίσχυσης της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, η Αυστρία έδειξε στο ότι υποστηρίζει με αυστριακές δυνάμεις τις περιπολίες στα νότια ουγγρικά σύνορα. 

Ο αυστριακός καγκελάριος υπογράμμισε επίσης την πλήρη ευθυγράμμιση με τη Βουδαπέστη στην αντίθεση στο ευρωπαϊκό σύστημα μετεγκαταστάσεων: «Το σύστημα δεν λειτουργεί» είπε χαρακτηριστικά ο Κουρτς. 

Αξίζει, σε κάθε περίπτωση, να σημειωθεί πως η επίσκεψη Ορμπάν στη Βιέννη έγινε εν όψει και των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία στις 8 Απριλίου. Δεν έλειψαν οι περιστάσεις στην κοινή του εμφάνιση με τον Κουρτς που ο Ορμπάν προσπάθησε να αξιοποιήσει την επίσκεψη για τόνωση της εικόνας του στο εσωτερικό της Ουγγαρίας. 

Τα χαμόγελα μάλιστα ήταν εντονότερα στη δεύτερη συνάντηση που είχε ο Ορμπάν στη Βιέννη, εκείνη με τον πρόεδρο του συγκυβερνώντος FPÖ, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.