Υπερβολικά «γενναιόδωρη» κρίνουν σκληρά στελέχη των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών την προκαταρκτική συμφωνία με το SPD για τη μελλοντική στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ευρωζώνη, καλώντας την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να δώσει «εξηγήσεις» για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η -ενδεχόμενη- νέα συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες. 

Όπως γράφει η συνήθως καλά πληροφορημένη FAZ την Πέμπτη, η Μέρκελ πέρασε μία πολύ δύσκολη για την ίδια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής της ομάδας την Τρίτη. Το κλίμα απέναντί της ήταν βαρύ, με στελέχη να διαμαρτύροντα πως η καγκελάριος συμφώνησε σε υπερβολικά «χαλαρή» στάση όσον αφορά την Ευρωζώνη και την διοχέτευση γερμανικών πόρων στις υπόλοιπες χώρες. 

Το ζήτημα ξεκινά από το έγγραφο στο οποίο είχαν καταλήξει στις αρχές του Ιανουαρίου οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες και συγκεκριμένα το σημείο εκείνο που αφορά την στάση που πρόκειται να κρατήσει η Γερμανία στις αναμόρφωση της Ευρωζώνης. 

Τι συμφωνήθηκε με το SPD για την Ευρωζώνη

Στο κείμενο, όπου εμφανώς σε αρκετά σημεία έχουν περάσει θέσεις που ζήτησε το SPD, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο επόμενος Μεγάλος Συνασπισμός θα «στοχεύει στην ενίσχυση της δυναμικής επενδύσεων στην Ευρώπη, με συνέχιση και αναβάθμιση πρωτοβουλιών όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI)».

Θα βλέπει θετικά «συγκεκριμένα μέτρα αξιοποίησης μέσων του [ευρωπαϊκού] προϋπολογισμού για οικονομική σταθεροποίηση και κοινωνική σύγκλιση όπως και για την υποστήριξη δομικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη, που θα μπορούν να γίνουν αφετηρία για έναν προϋπολογισμό επενδύσεων για την Ευρωζώνη». 

«Προς τούτο, είμαστε έτοιμοι να διαθέσει η Γερμανία μεγαλύτερα κεφάλαια στον προϋπολογισμό της ΕΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο. 

Επιπλέον, στο έγγραφο συμφωνεί το CDU «να μετεξελιχθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο, το οποίο θα εγκαθιδρυθεί στο κοινοτικό Δίκαιο». Προηγουμένως αναφέρεται ότι «θα εξεταστούν» οι σχετικές προτάσεις της Κομισιόν και σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει συντονισμός με τη γαλλική πλευρά. 

Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών που υποστηρίζουν ότι σημαίνουν δαπάνη περισσότερων γερμανικών κεφαλαίων για τις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης. Τέτοια ήταν και η σχετική αποτίμηση του τέως επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Ότμαρ Ίσινγκ σε κείμενό του που δημοσίευσε προ ημερών, και το οποίο κείμενο επικαλέστηκαν οι βουλευτές του CDU στη θερμή συνεδρίαση της Τρίτης.

«Πάλι γερμανικά χρήματα στις χώρες κρίσης»

Οι αντιδρώντες βουλευτές υποστήριξαν, σύμφωνα με τις αναφορές, ότι τα επίμαχα σημεία της συμφωνίας με το SPD «έχουν προκαλέσει ταραχή στους ψηφοφόρους και στη βάση του κόμματος» ενώ η οικονομική ομάδα του CDU υποστήριξε ότι ακολουθείται γραμμή που «αντιλαμβάνεται ως "φιλοευρωπαϊκή" την αναδιανομή πόρων στις χώρες κρίσης». 

Επιπλέον, τα στελέχη του CDU κάλεσαν την Μέρκελ να πάρει θέση στην αξιολόγηση του Ίσινγκ πως «το αποτέλεσμα των συνομιλιών με το SPD πρέπει να γίνει αντιληπτό ως αποχώρηση από το μοντέλο ευρωπαϊκής κοινότητας που προσανατολίζεται στη σταθερότητα» και πως «με αυτό διαψεύδονται οι δεσμεύσεις που είχαν γίνει στους Γερμανούς πολίτες κατά την εισαγωγή του ευρώ». 

Η Μέρκελ από την πλευρά της, σύμφωνα με τις αναφορές, προσπάθησε να αποκρούσει τις επικρίσεις και να κατευνάσει τις «ανησυχίες» των σκληρών στελεχών, λέγοντας πως υπάρχουν επαρκείς δικλείδες ασφαλείας και επισημαίνοντας πως απαράβατος όρος για τις άλλες χώρες θα είναι η «υπεθυνότητα», όπως αναφέρεται στο έγγραφο.

Σχετικά με τα περί μετατροπής του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, η Μέρκελ υπογράμμισε πως θα υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος (όπως μέχρι τώρα γινόταν για τα προγράμματα στήριξης, η γερμανική συμμετοχή στα οποία περνούσε κάθε φορά από το Γερμανικό Κοινοβούλιο). 

Όσον αφορά το κείμενο του Ίσινγκ, η Μέρκελ φέρεται να ανέφερε ότι διάβασε το κείμενο και «εκτιμά πολύ τον οικονομολόγο, αλλά απορεί με το περιεχόμενο της θέσης που εξέφρασε». «Πρόκειται απλά για εικασίες» φέρεται να είπε η καγκελάριος, απορρίπτοντας τις επικρίσεις που εμμέσως υιοθέτησαν οι επικριτικοί βουλευτές.