Ο Τραμπ έδωσε το βράδυ της Τρίτης την πρώτη του ετήσια προεδρική ομιλία «απολογισμό» στο Κογκρέσο, έναν χρόνο μετά την ανάληψη καθηκόντων. 

Η ομιλία δεν κύλησε πολύ διαφορετικά από τα όσα έχουν συνηθίσει τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ (κάποιοι περίμεναν χειρότερα). Η παραδοσιακή προεδρική ομιλία στο Κογκρέσο το τέλος Ιανουαρίου κατά κανόνα προσελκύει το ενδιάφερον όλων, και η πρώτη «κανονική» τέτοια ομιλία του Τραμπ (έχοντας δηλαδή όντως ιστορικό διακυβέρνησης, όχι όπως πέρυσι) δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. 

Ωστόσο, ο Τραμπ δεν απογοήτευσε στη συνέχεια όσους περίμεναν έναν πρόεδρο που θα υπερέβαλε για την επιτυχία του.

«Ευχαριστώ για τα κοπλιμέντα σας για την ομιλία. Την παρακολούθησαν 45,6 εκατομμύρια, ο υψηλότερος αριθμός στην ιστορία» έγραψε στο Twitter. 

Και πάλι όμως η υπερηφάνεια του Τραμπ δεν είναι απολύτως δικαιολογημένη και ο ισχυρισμός του είναι «ανακριβής». 

Όντως, όπως παραδέχονται όλοι, ο αριθμός ήταν 45,6 εκατομμύρια.

Αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν ρεκόρ: Όπως αναφέρει η Nielsen (στην οποία ανάγονται και τα στοιχεία που ανέφερε ο Τραμπ) και οι τρεις προκάτοχοι του Τραμπ είχαν κάνει υψηλότερα νούμερα. 

Τον Ομπάμα είχαν παρακολουθήσει 52,4 εκατομμύρια την πρώτη φορά και 48 εκατομμύρια τη δεύτερη. 

Προηγουμένως, ο Τζορτζ Ου. Μπους είχε το 2003 συγκεντρώσει 62,1 εκατομμύρια θεατές ενώ το απόλυτο ρεκόρ το έχει ο Μπιλ Κλίντον το 1993 με 66,9 εκατομμύρια.