Η αρμόδια υπηρεσία λογιστικής διαχείρισης του αμερικανικού Πενταγώνου (Defense Logistics Agency -DLA) προσπαθεί να εντοπίσει έγγραφα που να δικαιολογούν δαπάνες 800 εκατομμυρίων δολαρίων, μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο δημοσίευμα του Politico.

Η «τρύπα» στις δαπάνες του πενταγώνου εντοπίστηκε μετά τη διενέργεια λογιστικού ελέγχου, ενώ τα χρήματα αυτά εμφανίζονται επίσημα να έχουν δαπανηθεί σε έργα στρατιωτικών κατασκευών, αλλά και συστήματα υπολογιστών.

Από την πλευρά της, η DLA επιβεβαίωσε την αποτυχία στην προσπάθεια της να παρακολουθήσει επιτυχώς την διαδρομή δαπάνης των χρημάτων, ενώ υποστηρίζει ότι «δεν έχει απολέσει συνολικά τον λογιστικό έλεγχο», για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Η DLA συμφωνεί με την αξιολόγηση της Ernst and Young για την αποτυχία μας να παρακολουθήσουμε επιτυχώς τη λογιστική πορεία των δαπανών για την κατασκευή στρατιωτικών έργων», δήλωσε χαρακτηριστικά μία εκπρόσωπος της DLA στο BBC. «Παρά το γεγονός ότι λείπουν σχετικά έγγραφα, δεν έχει απολεστεί συνολικά ο λογιστικός έλεγχος αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά κι άλλες συναφείς χρηματοδοτήσεις», πρόσθεσε η ίδια εκπρόσωπος.

Η ίδια εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η DLA είναι η πρώτη υπηρεσία που με δεδομένο το μέγεθος, αλλά και την πολυπλοκότητα της γραφειοκρατικής της οργάνωσης, ξεκίνησε έναν λογιστικό έλεγχο, ενώ τα στελέχη της «δεν αναμένουν το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης, από τους αρχικούς κύκλους διεξαγωγής των ερευνών».

Η DLA ιδρύθηκε την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ λαμβάνει μέτρα για την βελτίωση της λειτουργίας της. «Καθώς είμαστε υπεύθυνοι για τη σωστή διαχείριση των χρημάτων των Αμερικανών φορολογουμένων, ο στόχος μας είναι να συμμορφωθούμε απόλυτα με τα προβλεπόμενα από τον λογιστικό έλεγχο για το οικονομικό έτος 2018», είπε η ίδια.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει ετήσιο προϋπολογισμό δαπανών 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ποτέ δεν έχει πραγματοποιηθεί ένας συνολικός λογιστικός έλεγχος για τις δαπάνες του.

Από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο υποστηρίζουν την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Από την άλλη μεριά, η διεξαγωγή του λογιστικού ελέγχου έχει προκαλέσει ανησυχία για τη διαχείριση των οικονομικών δαπανών από το Πεντάγωνο. «Εάν δεν μπορείς ν' ακολουθήσεις τη ροή του χρήματος, δεν μπορείς να κάνεις λογιστικό έλεγχο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ.

Σύμφωνα με το Politiko η DLA είναι μία από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες του αμερικανικού Πενταγώνου, καθώς έχει προσωπικό 25.000 υπαλλήλων με ετήσιο προϋπολογισμό 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός του Πενταγώνου ξεπερνά το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ από τα χρήματα που αναζητούνται, ποσό 465 εκατομμυρίων δολαρίων εντοπίστηκε να έχει χρησιμοποιηθεί για κατασκευαστικά έργα του Μηχανικού του Στρατού των ΗΠΑ, αλλά κι άλλων υπηρεσιών.

Παράλληλα, αναζητούνται δαπάνες 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια συστημάτων υπολογιστών. Η σχετική αναφορά του λογιστικού ελέγχου καλύπτει το οικονομικό έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2016.

Πηγές: BBC / Politico