Αντιμέτωποι με έναν νέο «πονοκέφαλο» είναι οι διοργανωτές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν στη Νότιο Κορέα και έχει να κάνει με τις θέσεις των επισήμων στην Τελετή Έναρξης. Ο «πονοκέφαλος» προκαλείται από το γεγονός ότι στη Νότιο Κορέα θα βρεθεί η αδελφή του δικτάτορα της Βορείου Κορέας, όπως και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Πού θα τους βάλουν να καθίσουν; Δυστυχώς, κινδυνεύουν να βρεθούν λίγα μέτρα μακριά ο ένας από τον άλλο. Και ως γνωστόν, ΗΠΑ και Βόρειος Κορέα δεν έχουν σχέσεις. 

Επιπλέον ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα συνοδεύεται από τον πατέρα του νεαρού Αμερικανού φοιτητή που αποφάσισε να κάνει διακοπές στη Βόρειο Κορέα και επέστρεψε «φυτό» στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να πεθάνει. Ο φοιτητής συνελήφθη από το καθεστώς επειδή -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- αφαίρεσε πανό από τη χώρα και φυλακίστηκε. Στη συνέχεια έπεσε σε κώμα και τελικά τού δόθηκε η άδεια να φύγει. Η οικογένεια του άτυχου νεαρού θεωρεί ότι έπεσε θύμα ενός τυρρανικού καθεστώτος.

Το φίδι από την τρύπα για το πού θα καθίσει ο Πενς και η αδελφή του Κιμ καλείται να βγάλει η διοργανώτρια χώρα. Ακόμα και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που θα είναι παρών, φρόντισε να μην ανακατευτεί. «Δεν θα κάνω το λάθος να μπλεχτώ, διότι αυτό θα ήταν συνταγή αποτυχίας» είπε ο Μπαχ.

Πάντως, η Νότιος Κορέα που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Βόρειο Κορέα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επίσκεψη της αδελφής του δικτάτορα, η οποία ακούει στο όνομα Κιμ Γιο Γιονγκ. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που επισκέπτεται τη γειτονική της χώρα και θα υπάρξουν επαφές. Εικάζεται δε ότι μεταφέρει μήνυμα του αδελφού της. Δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, αλλά κορυφαία αξιωματούχος της Βορείου Κορέας με «αρμοδιότητα» σε θέματα προπαγάνδας.

Πάντως, οι Αμερικανοί δεν έχουν σκοπό να την αφήσουν να κλέψει την παράσταση. Ο αντιπρόεδρος Πενς ξεκαθάρισε ότι πάει στη χώρα για να στηρίξει τους αθλητές των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και για να υπενθυμίσει σε όλο τον πλανήτη ότι η Βόρειος Κορέα είναι «ένα τυρρανικό καθεστώς που απειλεί τη διεθνή κοινότητα».

Εξίσου αυστηροί στις τοποθετήσεις τους είναι και οι Ιάπωνες, οι οποίοι έχουν κατά καιρούς δει να καταλήγουν εντός των χωρικών τους ύδατων οι πυραυλικές δοκιμές του Κιμ. «Αυτή η επίθεση φιλίας δεν θα μας σκλαβώσει» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας ελπίζει οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες να είναι ειρηνικοί. Προς το παρόν, οι διοργανωτές πρέπει να βρουν πώς θα βάλουν τάξη στις καρέκλες...

Απόστολος Ρουμπάνης