Η Γερμανία τώρα μόνο αρχίζει να χωνεύει τη συμφωνία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και -ειδικά τα στελέχη του πρώτου χώρου- έχουν αρχίσει να παίρνουν απόφαση ότι είναι... ψύχραιμα νευριασμένοι με τις παραχωρήσεις της Μέρκελ στο SPD. 

Έτσι, σε αυτήν τη γενικότερη προσπάθεια που κάνει η χώρα να αποτιμήσει λελογισμένα τη συμφωνία και πόσο τελικά κέρδισε το SPD στο να καθορίσει τη γραμμή της επόμενης κυβέρνησης, βρέθηκε κάποιος που σκέφτηκε να βάλει το κείμενο της συμφωνίας (170 και κάτι σελίδων) στον υπολογιστή ώστε να μιλήσει η επιστήμη. 

Το ινστιτούτο ThingsThinking, με έδρα στην Καρλσρούη, χρησιμοποίησε πρόγραμμα που -όπως τουλάχιστον υποστηρίζει- αξιοποιεί τις τελευταίας εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να βρει πόσα κομμάτια της συμφωνίας είναι «χριστιανοδημοκρατικά» και πόσα «σοσιαλδημοκρατικά».

Το αποτέλεσμα; Το 70% του κειμένου ανάγεται σε θέσεις του SPD. Το υπόλοιπο 30% ανάγεται σε θέσεις των CDU και CSU. Όχι κι άσχημα για το SPD, που ήταν (ξανά) μακράν πιο αδύναμο από το CDU στην κάλπη. 

Αυτό επιβεβαιώνει την αίσθηση που είχαν όλοι οι δημοσιογράφοι ή πολιτικοί αναλυτές, εντός και εκτός Γερμανίας, όταν διάβασαν τη συμφωνία. Πλέον όμως και... με τη βούλα της επιστήμης.