Την Αγκυρα θα βρίσκεται την Πέμπτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, όπου θα έχει συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγες ημέρες μετά την ένταση στα Ιμια που προκάλεσε η Τουρκία με τη διεμβόλιση του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού.

Ο κ. Τίλερσον αναμένεται να συζητήσει με την τουρκική πλευρά τις τελευταίες εξελίξεις στη βόρειο Συρία, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο Κουρδικό ζήτημα και φυσικά στην εισβολή της Τουρκίας στο Άφριν. Το μέλλον του Μίμπιτς, του θύλακα δυτικά του Ευφράτη, υπό την σκιά των νέων τουρκικών απειλών για διεύρυνση της σταρτιωτικής του δράσης, είναι ένα άλλο ζήτημα, το οποίο θα απασχολήσει τους δύο υπουργούς.

Εκτός από τις εξελίξεις στην Συρία, ο κ. Τίλερσον θα συζητήσει με την τουρκική πλευρά και τις εξελίξεις στο Ιράκ. Επίσης, θα θέσει επί τάπητος μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

Μέχρι στιγμής, η αμερικανική και η τουρκική πλευρά δεν έχουν ξεκαθαρίσει επισήμως για το αν στα πλαίσια των επαφών του κ. Τίλερσον, οι δυο κυβερνήσεις θα θέσουν αναλυτικά και το θέμα της νέας έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Βήματος, έχει προσκληθεί στη συνάντηση αυτή και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάιατ, γεγονός που εκτιμάται ιδιαίτερα σημαντικό με δεδομενη τη νέα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τούρκοι αναλυτές θεωρούν πιθανό οι συζητήσεις να επεκταθούν και στα ελληνοτουρκικά.