Την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας αποφάσισε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εφαρμόζοντας μια από τις προεκλογικές του εξαγγελίες. 

Όπως δήλωσε, η νέα «καθολική θητεία» που σχεδιάζει θα είναι υποχρεωτική για όλους τους νέους Γάλλους πολίτες, άντρες και γυναίκες, θα έχει διάρκεια από 3 ως 6 μήνες και θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους δεν επιθυμούν να λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση να κάνουν εναλλακτική θητεία υπηρετώντας σε πολιτικά πόστα. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Μακρόν εξήγησε πως ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσει πιλοτικά από το 2019 και υπολογίζεται να αφορά περίπου 600.000 νέους, 18-21 ετών, ετησίως.

Η Γαλλία έχει καταργήσει την υποχρεωτική στράτευση από το 1996 κι ο Μακρόν είναι ο πρώτος πρόεδρος της που δεν έχει κάνει θητεία. Κατά την προεκλογική περίοδο είχε εξαγγείλει την πρόθεση του να επαναφέρει μια μορφή υποχρεωτικής θητείας λέγοντας, τότε, πως θεωρεί χρήσιμο οι νέοι να αποκτούν βασικές γνώσεις και να έρχονται σε επαφή με την στρατιωτική ζωή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Γαλλίας για τις προκλήσεις της διεθνούς σκακιέρας. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως ο στρατός της Γαλλίας συμμετέχει σε επιχειρήσεις στη Δυτική Αφρική και τη Μέση Ανατολή ενώ έχει ενεργό ρόλο στον αντιτρομοκρατικό σχεδιασμό της χώρας. 

Αναλυτές είχαν επισημάνει προεκλογικά πως η πρόταση του ήταν ενταγμένη στο συνολικό πατριωτικό του αφήγημα που είχε ως στόχο να ξυπνήσει στους πολίτες ένα αίσθημα «νοσταλγίας για το παρελθόν», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το αφήγημα του αγνοεί τις αυξανόμενες κοινωνικές διαιρέσεις και εντάσεις. 

Η ανακοίνωση του σχεδιασμού για την επαναφορά της στρατιωτικής θητείας έγινε δεκτή με επιφυλάξεις ή αρνητικά σχόλια από την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, Φλοράνς Παρλί, η οποία όμως δεν είχε κάνει λόγο για καθολικά υποχρεωτική επαναφορά.

Η κριτική στην απόφαση του Γάλλου προέδρου αφορά καταρχάς το κόστος που θα έχει η στρατιωτική εκπαίδευση χιλιάδων νέων ετησίως, για το οποίο απάντησε πως δεν θα είναι υψηλό αφού «δεν θέλουμε να στήσουμε τεράστιους στρατώνες». Επίσης, του ασκείται κριτική για την φιλοσοφία του μέτρου και για το αν οι ένοπλες δυνάμεις είναι το ορθό πλαίσιο για την εκπαίδευση των νέοι Γάλλοι στις υποχρεώσεις τους ως πολίτες της χώρας.