Συνάντηση σχεδόν τρεισήμισι ωρών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα, κεκλεισμένων των θυρών, στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η συνάντηση ήταν θετική και αποδοτική.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε στην Άγκυρα την Πέμπτη για να έχει συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους για διμερή και περιφερειακά θέματα.

Ο κ. Τίλερσον αναμένεται την Παρασκευή να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του με στόχο την εξεύρεση κοινού τόπου στη ρήξη που έχει επέλθει για το θέμα των Κούρδων της Συρίας, μεταξύ των δύο χωρών.

Σε κρίσιμη καμπή οι σχέσεις των δύο χωρών

«Οι σχέσεις μας βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή. Είτε θα τις βελτιώσουμε είτε θα καταρρεύσουν εντελώς» είχε προειδοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα ο Τσαβούσογλου.

«Η συζήτηση προμηνύεται δύσκολη» παραδέχεται και η Ουάσινγκτον, υπογραμμίζοντας ότι «η τουρκική ρητορική» είναι «πολύ φλογερή» τόσο αναφορικά με την κρίση στη Συρία όσο και με άλλα ζητήματα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Ένδειξη της κατάστασης αποτελεί και το γεγονός ότι οι Αρχές της Άγκυρας αποφάσισαν να μετονομάσουν τη λεωφόρο που περνά μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία σε «Κλάδο Ελαίας», όπως είναι και η ονομασία της επιχείρησης που διεξάγει ο τουρκικός στρατός στο Αφρίν της Συρίας.