Η Ρωσία μπλοκάρει, με το χαρτί του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το προσχέδιο ψηφίσματος για εκεχειρία στη Συρία απαιτώντας αλλαγές και τροποποιήσεις. 

Επίκεντρο της συριακής κρίσης έχει γίνει η ανατολική Γκούτα, έξω από τη Δαμασκό, η οποία βομβαρδίζεται ασταμάτητα τις τελευταίες ήμερες με τους νεκρούς αμάχους να φτάνουν τις εκατοντάδες. Η ανατολική Γκούτα είναι ένας από τους τελευταίους θύλακες των αντικυβερνητικών δυνάμεων, όπου και -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ- έχουν εγκλωβιστεί δεκάδες χιλιάδες άμαχοι.  

Το προσχέδιο του ψηφίσματος στον ΟΗΕ, το οποίο παρουσιάστηκε από τη Σουηδία και το Κουβέιτ, καλεί σε παύση πυρός για 30 ημέρες και διάνοιξη διαδρόμων για ανθρωπιστική βοήθεια. 

Ωστόσο, η ρωσική αντιπροσωπεία έδειξε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στο προσχέδιο στην παρούσα του μορφή. Συγκλίνουσες αναφορές στα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι η Μόσχα απειλεί με μπλόκο εάν δεν υπάρξουν δικές της προσθήκες στο κείμενο -το περιεχόμενο των οποίων δεν είναι γνωστό. 

Για στοιχεία πρέπει να ψάξει κανείς στις επίσημες ρωσικές αναφορές την Παρασκευή: Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως «για να είναι αποτελεσματικό αυτό το ψήφισμα, και είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε σε ένα κείμενο το οποίο θα είναι αποτελεσματικό, προτείνουμε μια φόρμουλα που θα κάνει την εκεχειρία ρεαλιστική, και θα βασίζεται στις εγγυήσεις όλων όσων βρίσκονται εντός και εκτός της ανατολικής Γούτα, και πρωτίστως από εκείνους που έχουν επιρροή στις εξτρεμιστικές ομάδες οι οποίες έχουν καταλύσει στο προάστιο αυτό της Δαμασκού».

Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι «εάν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους δεν θέλουν να εντείνουν την ατμόσφαιρα και να επικαλεσθούν κι άλλες προφάσεις για να προωθήσουν το σχέδιό τους για την ανατροπή της κυβέρνησης στην Συρία, αλλά ενδιαφέρονται για την ανθρωπιστική κατάσταση στην ανατολική Γούτα, για τους αμάχους, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να συμφωνήσουμε». Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «προς το παρόν οι ίδιοι αρνούνται να υιοθετήσουν μια τροπολογία η οποία θα τους καθιστά υπεύθυνους να διασφαλίσουν από τους μαχητές σαφείς εγγυήσεις ότι θα σταματήσουν τους βομβαρδισμούς».