Η ρωσική «εντολή» για διαλείμματα πεντάωρης εκεχειρίας καθημερινά στην συριακή Ανατολική Γκούτα δεν ήταν αρκετή για να αναστείλει τις εχθροπραξίες, με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία να αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονταν αγνοώντας τις εκκλήσεις για καταπαύση πυρός. 

Αμφίβολο είναι επίσης εάν κατάφεραν την Τρίτη να διαφύγουν άμαχοι από την Ανατολική Γκούτα. Ο θύλακας έχει γίνει εδώ και περίπου ένα δεκαήμερο το σκηνικό μίας από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές ακόμη και για τα δεδομένα του πολυετούς συριακού εμφυλίου.

Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Reuters επικαλείται διπλωματικές πηγές πως ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) θα εξετάσει εάν έγινε χρήση χημικού οπλοστασίου στην περιοχή. Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν και περιστατικά της Κυριακής, για τα οποία υπήρχαν αναφορές που έδειχναν πιθανή χρήση αερίου χλωρίου.

Tα Ηνωμένα Έθνη επιμένουν πως είναι αδύνατον να απεγκλωβιστούν οι άμαχοι και οι τραυματίες και υπογραμμίζουν πως μοναδική διέξοδος μπορεί να έρθει με την πλήρη 30μηνη εκεχειρία (και όχι με «διαλείμματα») που έχει προσπαθήσει να επιβάλει η διεθνής διπλωματία.   

Δαμασκός και Μόσχα κατηγορούν τους αντικαθεστωτικούς για την κατάρρευση της εκεχειρίας, υποστηρίζοντας πως δυνάμεις τους έπληξαν δίοδο μέσω της οποίας θα διέφευγαν άμαχοι. Οι αντικαθεστωτικοί στην Ανατολική Γκούτα το διαψεύδουν, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, το καθεστώς Άσαντ συνδυάζει τις αεροπορικές επιδρομές στον θύλακα με στοχευμένες χερσαίες εφόδους ώστε να «δοκιμαστούν» οι άμυνες των αντικαθεστωτικών στην περιοχή.