Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης με τις 64 κυβερνήσεις σε 70 ολόκληρα χρόνια, μπαίνει σε φάση πολιτικής αβεβαιότητας. Τα αποτελέσματα των exit poll δίνουν την πρωτιά στο λαϊκιστικό και αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων (Μ5S), για να ακολουθήσει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του τέως πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, που όμως τα πήγε χειρότερα και από τις προβλέψεις. 

Στην πραγματικότητα οι μόνοι που θα μπορούσαν να κυβερνήσουν είναι η ευρύτερη συμμαχία της δεξιάς, όπου και εκεί ακόμα το τοπίο είναι περίπλοκο: Η Forza Ιtalia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν είναι καν πρώτη στο ευρύτερο στρατόπεδο της δεξιάς, αφού σάρωσε εκλογικά η Λέγκα του Βορά του Ματέο Σαλβίνι. Ακόμα και έτσι, η πλειοψηφία στη Βουλή δεν είναι καθόλου σίγουρη.

Το exit poll της RAI και η προβολή των εδρών. Με γαλάζιο η συμμαχία της κεντροδεξιάς, ακολουθεί με κίτρινο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, με κόκκινο η συμμαχία της κεντροαριστεράς.

Στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη δεν θα πρέπει να είναι καθόλου χαρούμενοι με το αποτέλεσμα, αφού βλέπουν την ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών-λαϊκιστών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Ήδη, η Μαρίν Λεπέν πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα.

Το μπαλάκι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πολλή δουλειά θα έχει το επόμενο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος θα κληθεί να συνεννοηθεί με τις πολιτικές δυνάμεις για να δει σε ποιον θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Όπως αναφέρουν τα Μέσα Ενημέρωσης, εδώ και αρκετές εβδομάδες στην Προεδρία μελετούσαν όλα τα σενάρια με δεδομένο ότι η πρωτιά του Κινήματος των Πέντε Αστέρων που ίδρυσε ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο το 2009 έμοιαζε βέβαιη. Το ιδανικό σενάριο θα ήταν ένας «μεγάλος συνασπισμός» κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς, ωστόσο, κάτι τέτοιο μοιάζει σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. 

Εφόσον τα ποσοστά των exit poll επιβεβαιωθούν, προβάδισμα στο σχηματισμό κυβέρνησης έχει η δεξιά συμμαχία. Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος μέχρι το 2019 δεν μπορεί να καταλάβει δημόσιο αξίωμα, έχει δείξει την προτίμησή του στον Ταγιάνι του Ευρωκοινοβουλίου, όμως όλα θα εξαρτηθούν από την επίδοση της Λέγκα. 

Θα μπορούσε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων να κάνει κυβέρνηση; Οι ίδιοι δήλωναν προεκλογικά ότι δεν συνεργάζονται με κανέναν, αλλά αυτό προεκλογικά. Το ζήτημα είναι ποιος θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί τους.