Στο προπύργιο των ανταρτών στην ανατολική Γούτα εισήλθε η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για 27.500 ανθρώπους, σύμφωνα με υπηρεσία του ΟΗΕ.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στις 18 Φεβρουαρίου που όσοι βρίσκονται στην περιοχή λαμβάνει ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha). Σε αυτό το διάστημα, πάνω από 700 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανακοινώθηκε η είσοδος στην ανατολική Γούτα

Μέσω μηνύματος στο twitter, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η οχηματοπομπή του ΟΗΕ, της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) «εισέρχεται στην Ντούμα, στην ανατολική Γούτα».

Ωστόσο, το Ocha επισημαίνει ότι «δεν έλαβε άδεια για να μεταφέρει ζωτικής σημασίας ιατρική βοήθεια». Η αυτοκινητοπομπή μεταφέρει ιατρική βοήθεια « για 27.500 ανθρώπους που έχουν ανάγκη». Ως εκ τούτου, «τρία από τα 46 φορτηγά που στάλθηκαν σήμερα στην Ντούμα είναι σχεδόν άδεια», υπογράμμισε αξιωματούχος του Ocha στη Δαμασκό, η Λίντα Τομ.

Οι συριακές αρχές αφαίρεσαν ιατρικά υλικά

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, δήλωσε πως οι συριακές αρχές αφαίρεσαν τα περισσότερα ιατρικά υλικά από τα οχήματα, περιλαμβανομένων σετ χειρουργικών εργαλείων, ινσουλίνης, εξοπλισμού αιμοδιάλυσης και άλλων υλικών. Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε στο πρακτορείο πως Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν το 70% των υλικών που είχαν ετοιμάσει για τη σημερινή οχηματοπομπή, περιλαμβανομένων όλων των εργαλείων για την περιποίηση τραυμάτων, χειρουργικών εργαλείων, εξοπλισμού αιμοδιάλυσης και ινσουλίνης.

Άδεια λεωφορεία για να απομακρυνθούν άμαχοι

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, στο σημείο διέλευσης στην ανατολική Γούτα έφθασαν μαζί με την οχηματοπομπή και άδεια λεωφορεία που έστειλε η κυβέρνηση προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι που θα ήθελαν να εγκαταλείψουν τον θύλακα.

Νωρίτερα, μιλώντας στο σημείο διέλευσης στην ανατολική Γούτα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ στη Συρία, ο Άλι αλ-Ζα'τάρι, που συνοδεύει την οχηματοπομπή των 46 φορτηγών ότι δεν είναι «καθόλου ευτυχής που ακούει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που σημειώνονται γύρω μας». Ο Ζα'τάρι πρόσθεσε πως η ασφάλεια του προσωπικού της οχηματοπομπής είναι ύψιστης προτεραιότητας και «πρέπει να έχουμε εγγυήσεις ότι θα μπορέσουμε να διανείμουμε ανθρωπιστική βοήθεια υπό καλές συνθήκες».