Η Ιταλία είναι από τη Δευτέρα η πρώτη χώρα της Ε.Ε., όπου τα λεγόμενα αντισυστημικά κόμματα, με θαυμαστές την Μαρίν Λεπέν και τον Νάιτζελ Φάρατζ, έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, τόσο σε επίπεδο ψήφου όσο και σε έδρες. Ήδη, αρχηγικές -επιπέδου μελλοντικού πρωθυπουργού- εμφανίσεις πραγματοποίησαν ο 44χρονος Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα και ο 31χρονος Ντι Μάιο των Πέντε Αστέρων, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Κανένας από τους δύο δεν έχει βέβαια τα απαραίτητα «κουκιά» για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά αμφότεροι δηλώνουν πρόθυμοι να μιλήσουν με όλους. Δεν είναι βέβαιο πόσοι θα τους ακούσουν.

Ο Σαλβίνι της Λέγκα κατάφερε να κλέψει τη δόξα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος στα 81 του ήθελε να επιστρέψει στην πολιτική ζωή για να σταματήσει την επέλαση του λαϊκισμού. Δεν τα κατάφερε. Η Λέγκα συγκέντρωσε υψηλότερο ποσοστό από το Forza Italia του Μπερλουσκόνι και απλώς συνυπάρχουν στον ίδιο δεξιό συνασπισμό με τις περισσότερες έδρες στην Βουλή: 252 επί συνόλου 611.

Ο 31χρονος Ντι Μάιο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (το κόμμα ίδρυσε ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο πριν από 8 χρόνια) θεωρεί ότι εκείνος πρέπει να πάρει την εντολή: είναι το μεγαλύτερο κόμμα σε επίπεδο λαϊκής ψήφου, αλλά με 235 έδρες στη Βουλή. Λείπουν πολλές. «Γεννήθηκε η Τρίτη Δημοκρατία» δήλωσε με καμάρι στη συνέντευξη Τύπου μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος. Δεν έχει και άδικο. Η Δεύτερη Δημοκρατία που γεννήθηκε τη δεκαετία του 1990 μετά την επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» και έφερε τον Μπερλουσκόνι στην εξουσία, έληξε.

Για την κεντροαριστερά υπό τον Ματέο Ρέντσι, ούτε λόγος. Έμεινε τρίτη και καταϊδρωμένη, πληρώνοντας την οικονομική κρίση, με 105 έδρες και τώρα ψάχνει και αρχηγό.

Το βέβαιο είναι ότι ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Ματαρέλα θα έχει πολλές επαφές στο επόμενο διάστημα έως ότου κάποιος τον πείσει ότι έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτό μπορεί να πάρει εβδομάδες, ίσως και μήνες. Σε μια χώρα με ρεκόρ κυβερνήσεων τα τελευταία 70 χρόνια. Υπάρχει πάντοτε και το ενδεχόμενο η διαδικασία αυτή να καταλήξει σε νέα εκλογική αναμέτρηση.

Το βέβαιο επίσης είναι ότι η περίφημη εικόνα των «δύο Ιταλιών», του πλούσιου βορρά και του φτωχού νότου, πλέον είναι και πολιτικά ορατή: Ο βορράς ψήφισε τη Λέγκα (με ολίγη κεντροαριστερά), στο νότο σάρωσε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.