Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Θαντ Κόχραν από το Μισισίπι, που προεδρεύει της πανίσχυρης Επιτροπής Χορηγήσεων στη Γερουσία, αναμένεται να παραιτηθεί την 1η Απριλίου επικαλούμενος λόγους υγείας, μεταδίδει το CNN.

Σε πολιτικό επίπεδο η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι οι δύο έδρες της Πολιτείας θα καλυφθούν από τους υποψηφίους που θα τις διεκδικήσουν και θα εκλεγούν στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

«Λυπάμαι που η υγεία μου είναι μία διαρκής πρόκληση. Έχω την πρόθεση να εκπληρώσω τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις που ανέλαβα έναντι των ανθρώπων του Μισισίπι, αλλά κι έναντι της Γερουσίας με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των χορηγήσεων για το 2018. Αμέσως μετά, θα παραιτηθώ επίσημα από τη Γερουσία των ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόχραν.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, στο Μισισίπι θα υπάρχουν δύο άδειες έδρες της Γερουσίας προς διεκδίκηση στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του Κρις ΜακΝτάνιελ, που ηττήθηκε από τον Κόχραν στον προκριματικό κύκλο του 2014 ότι θα είναι υποψήφιος για τη διεκδίκηση του τοπικού εκλογικού χρίσματος για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, απέναντι στον γερουσιαστή Ρότζερ Γουίκερ.

Όποιος από τους δύο προκριθεί για τη συμμετοχή του στις εκλογές και κερδίσει την έδρα θα ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι την τυπική ολοκλήρωση της θητείας του Κόχραν το 2020.

Μετά την ανακοίνωση του Κόχραν, ο ΜακΝτάνιελ τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσέφερε και τόνισε ότι όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές σχετικά με το πολιτικό του μέλλον. «Έχω επικεντρώσει την προσοχή μου στον προεκλογικό μου αγώνα κατά του Ρότζερ Γουίκερ. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι καθώς προσπαθούμε να καθορίσουμε τον καλύτερο τρόπο για να διασφαλίσουμε ότι το Μισισίπι θα εκλέξει συντηρητικούς στη Γερουσία των ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο ΜακΝτάνιελ.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Πολιτείας Φιλ Μπράιαντ θα προχωρήσει σε διορισμό αντικαταστάτη του Κόχραν προκειμένου η έδρα στη Γερουσία να μην είναι κενή μέχρι τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, ενώ έχει καταρτιστεί η σχετική λίστα των υποψηφίων για την επιλογή αυτή από τοπικούς αξιωματούχους.

Εάν κανένας από τους υποψηφίους στον προκριματικό κύκλο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50% των ψήφων, τότε θα διεξαχθεί επαναληπτικός προκριματικός κύκλος.

Ο Μπράιαντ δεν ενδιαφέρεται να πάρει ο ίδιος την έδρα, παρά το γεγονός της θετικής παρότρυνσης που έχει από τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, αλλά κι από τον πρόεδρο Τραμπ στην περίπτωση που ο Κόχραν όντως παραιτηθεί.

Ο 80χρονος Κόχραν διανύει την έβδομη κοινοβουλευτική θητεία του στη Γερουσία, ενώ τα τελευταία χρόνια η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί. Ο ίδιος απουσίασε από τα καθήκοντά του για λόγους υγείας το φθινόπωρο.

Η έδρα του Κόχραν θα πρέπει να καλυφθεί προσωρινά αμέσως μετά την παραίτησή του, καθώς οι ενεργοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές μειώνονται στους 50.

Πηγή: CNN