Μόνο τυχαίες δεν είναι ορισμένες κινήσεις στο κόσμο των επενδύσεων, κάτι που ταιριάζει απόλυτα στη διακίνηση έργων του Peter Doig. Μια υπογραφή που τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβάνεται στα περισσότερα χαρτοφυλάκια.

Βασικός παράγοντας όμως που ώθησε τις τιμές του Doig προς τα πάνω ήταν ο CEO ενός από τα ισχυρότερα art fund στη διεθνή αγορά. Από το 2008, ο Philip Hoffman και η αναλυτική του ματιά στο χρηματιστήριο του Doig έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στο να τραβηχτεί ακόμη περισσότερο το επενδυτικό και συλλεκτικό ενδιαφέρον.

Επόμενο ήταν να υπάρξει πιο ζωηρή κινητικότητα στη δευτερογενή αγορά με τους γίγαντες Christie's και Sotheby's να "κονταροχτυπιούνται" για έναν πίνακα του Doig.

Το 2014 σε δημοπρασία του οίκου Christie’s ο πίνακας «The Heart of Old San Juan» χρνολογίας 1999 (250,2x195,6εκ.) είχε αγγίξει 4.562.500 στερλίνες, ενώ το έργο «Ski-Jacket» (λάδι σε καμβά, χρονολογημένο το 1993 με διαστάσεις 40,6x50,5) είχε αρχική αξία 400.000 στερλίνες αλλά κατάφερε να πωληθεί μέσω οίκου Sotheby’s προς 746.500 στερλίνες.

Ο ΝΕΟΣ ΑΣΟΣ

Αφορμή για όλα αυτά είναι το νέο έργο του Peter Doig πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's χθες το απόγευμα στο Λονδίνο αγγίζοντας 14.376.400 στερλίνες!

Το έργο πωλήθηκε στο χαμηλό estimate όπως ανέμεναν οι ειδικοί, χωρίς εκπλήξεις μεν, εξασφαλίζοντας μια πολύ ικανοποιητική τιμή δε.

Πρόκειται για έργο του 1991 με τίτλο "The Architect’s Home in the Ravine" (200x250εκ.) το οποίο και αναμένεται να είναι ένα από τα φαβορί των επερχόμενων συναλλαγών.

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Ενας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους οι ειδικοί θεωρούν πως ο πίνακας έχει μέλλον είναι η χρονολογία του.

Το 1991 ο Doig βρισκόταν στην άνθηση της επαγγελματικής του πορείας καθώς μόλις ένα χρόνο πριν, είχε αποφοιτήσει και είχε βραβευθεί με το Whitechapel Artist.

Και εδώ έρχεται η σημαντική πληροφορία: το έργο "The Architect’s Home in the Ravine" ήταν μαζί με άλλα τρία εκείνα που επελέγησαν για την έκθεση στην Γκαλερί Whitechappel.

Το "Hill" (1991) ήταν ένα από τα υπόλοιπα εκείνης της έκθεσης και το πρώτο έργο του Doig που ξεπέρασε το 1 εκατ. σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's.

Παρομοίως, το έργο "Rosedale" (1991) είχε αγγίξει 28,8 εκατ. δολάρια, κάνοντας την πιο υψηλή τιμή που είχε αγγίξει ποτέ ζώντας Βρετανός εικαστικός!

Ο πίνακας του Doig είναι μια αναφορά στο σπίτι του Eberhard Zeidler στον Καναδά - ένα μέρος στενά συνδεδεμένο με την παιδική ηλικία του ζωγράφου. Το κτίριο είναι σχέδιο του Le Corbusier και όταν ο Doig το είχε επισκεφτεί είχε μείνει άφωνος τόσο από την αισθητική του κτιρίου όσο και από την ονειρική θέα στο δάσος στοιχείο που υπάρχει στον εν λόγω πίνακα.