Ίσως πιο κοντά στο να λυθεί το μυστήριο της τραγικής εξαφάνισης της Αμέλια Έρχαρτ το 1937 ήρθαν ερευνητές αμερικανικών πανεπιστημίων. 

H Έρχαρτ θεωρείται πρωτοπόρος της αεροπλοΐας γενικά (πέραν του ότι είναι έμβλημα ειδικά για τη γυναικεία χειραφέτηση, μπαίνοντας τη δεκαετία του '30 σε έναν χώρο που ακόμη και σήμερα είναι για πολλούς «ανδρικός»). 

Είχε εξαφανιστεί με το μικρό αεροσκάφος της το 1973 πετώντας πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Προηγουμένως, είχε πετάξει πάνω από τον Ατλαντικό, κάτι που την είχε καταστήσει μία από τις διασημότερες γυναίκες της εποχής της. 

Την Τετάρτη δημοσιεύτηκε έρευνα του καθηγητή Εγκληματολογικής Ανθρωπολογίας Ρίτσαρντ Γιαντς που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα λείψανα της Έρχαρτ είχαν βρεθεί στο μικρό νησί Νικουμαρόρο, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των νησιών Φίτζι και της Χαβάης (δηλαδή στη μέση του πουθενά). 

Ήταν μέχρι στιγμής γενικώς παραδεκτό ότι η Έρχαρτ πετούσε κοντά στην περιοχή όταν εξαφανίστηκε για πάντα. 

Τα οστά είχαν βρεθεί στο νησί το 1940 από βρετανική ομάδα. Μαζί τους είχε βρεθεί και ένα γυναικείο παπούτσι, εργαλείο που χρησιμοποιούσε ο συνεργάτης της Φρεντ Νούναν (είχε επίσης εξαφανιστεί) και ένα μπουκάλι λικέρ που ήταν γνωστό ότι συνήθιζε να έχει μαζί της η Έρχαρτ. 

Τότε οι ερευνητές ωστόσο είχαν πιστέψει πως τα οστά ήταν ανδρικά. Ωστόσο, η νεότερη έρευνα -η οποία εξέτασε φωτογραφίες των λειψάνων (τα ίδια έχουν χαθεί)- κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα οστά ήταν γυναικεία και, άρα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα υπόλοιπα, «κατά 99% της Έρχαρτ». 

Ο Γιαντς ανέφερε ότι όταν είχαν βρεθεί τα οστά αρχικά, η Εγκληματολογική Ανθρωπολογία βρισκόταν ακόμη στα πρώιμα στάδια, εξ ου και το λανθασμένο συμπέρασμα των πρώτων ερευνητών.