Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις στην -προαναγγελθείσα- κίνηση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο: Ενώ ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απειλήσει με αντίμετρα, υπογραμμίζοντας πως οι εμπορικοί πόλεμοι «είναι άσχημοι και χάνονται εύκολα», οι επικρίσεις ακούστηκαν ακόμη και από τις τάξεις των Ρεπουμπλικανών αμέσως μετά την υπογραφή του Τραμπ. 

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν αποδοκίμασε με ανακοίνωσή του την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο.

«Διαφωνώ με αυτή την απόφαση και φοβάμαι τις απρόβλεπτες συνέπειες», τόνισε ο Ράιαν, καλωσορίζοντας την απαλλαγή του Καναδά και του Μεξικού από την επιβολή του μέτρου.

Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να παροτρύνει τον Λευκό Οίκο να περιορίσει την πολιτική επιβολής δασμών ώστε αυτές να επικεντρώνονται «μόνο σε εκείνες τις χώρες και τις πρακτικές που παραβιάζουν το εμπορικό δίκαιο».

Από την πλευρά του αμερικανικού κυβερνητικού επιτελείου, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος υποστήριξε ότι οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση της μεταφόρτωσης προϊόντων στην οποία προβαίνει η Κίνα μέσα από τρίτες χώρες.

Με μια συνέντευξή του στο CNBC έπειτα από τις ανακοινώσεις του Τραμπ για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, ο Ρος τόνισε: «Η Κίνα έχει συμπεριφερθεί πολύ έξυπνα στη μεταφόρτωση προϊόντων μέσω τρίτων χωρών και αποσπώντας την εσωτερική ζήτηση σε άλλες χώρες, που οδηγεί τους παραγωγούς τους να προχωρούν σε πρακτικές ντάμπινγκ σε εμάς».

«Οπότε η αιτία που χρειάζεται να συνεχίσουμε σε μια ευρύτερη βάση είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της μεταφόρτωσης και τα προβλήματα της μετατόπισης», συμπλήρωσε.