«Δεν θέλουμε να κάνουμε παζάρι των δύο Ελλήνων  στρατιωτών με τους «8» αξιωματικούς, των οποίων την έκδοση ζητάμε στη χώρα μας εδώ και καιρό», ξεκαθάρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου. 

Ειδικότερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε τα σενάρια που κυκλοφόρησαν περί ενδεχόμενης ανταλλαγής των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, διαφεύγοντας με στρατιωτικό ελικόπτερο, το οποίο προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

Σε δηλώσεις του που έκανε πριν από λίγο ο κ. Τσαβούσογλου σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, παρέπεμψε στην τουρκική δικαιοσύνη δηλώνοντας:  « Τους Έλληνες τους συλλάβαμε σε τουρκικό έδαφος και όχι σε ελληνικό».

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί και προβληματισμό η δήλωση του Τσαβούσογλου ότι οι Εισαγγελείς θα ψάξουν να βρουν τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς πολλοί ερμηνεύουν την δήλωσή του αυτή ως μια παραδοχή ότι η υπόθεση αυτή δεν θα ολοκληρωθεί άμεσα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου: 

« Η υπόθεση ερευνάται ακόμη, για να διαλευκανθεί εάν πέρασαν παράνομα τα σύνορα. Αφορά τους Εισαγγελείς. Συνέβη κατά λάθος ή εσκεμμένα; Θέλουν αν είναι σίγουροι;».