Κούβα: Tέλος εποχής για τους Κάστρο μετά τις εκλογές της Κυριακής
Σήμερα τα αποτελέσματα
Οι γενικές εκλογές, που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Κούβα και προναγγέλλουν το τέλος της εποχής των Κάστρο, είναι επίσης "ένας φόρος τιμής στον Φιντέλ", τον πατέρα της κουβανικής επανάστασης, διαβεβαιώνει ο πιθανός μελλοντικός πρόεδρος του νησιού, ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
"Είναι ένας φόρος τιμής στον Φιντέλ, που μας έμαθε, που χάραξε τον δρόμο, που θεμελίωσε αυτόν τον ιστορικό σταθμό της κουβανικής επανάστασης και πιστεύω πως ο λαός, μ' αυτό το συναίσθημα, πήγε να ψηφίσει και για τον Κομαντάντε", δήλωσε ο 57χρονος πρώτος αντιπρόεδρος και δεύτερος στην κυβερνητική ιεραρχία, ο οποίος φαίνεται πως είναι το φαβορί για να διαδεχθεί τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο στις εκλογές του Απριλίου.
Όμως "είναι επίσης υποστήριξη προς τον Ραούλ και την ιστορική γενιά", πρόσθεσε.
Οι Κουβανοί ψήφισαν χθες Κυριακή για να εκλέξουν το κοινοβούλιό τους, από το οποίο θα προκύψει τον ερχόμενο μήνα ο διάδοχος του προέδρου Ραούλ Κάστρο, μια αντικατάσταση που θα οδηγήσει το μεγάλο νησί της Καραϊβικής σε μια νέα εποχή.
Αυτές οι γενικές εκλογές ήταν οι πρώτες που διεξήχθησαν μετά τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο στα τέλη του 2016. Όμως αποτελούν κυρίως ένα κρίσιμο στάδιο προς το τέλος σχεδόν 60 ετών εξουσίας των αδελφών Κάστρο.
Μετά τις εκλογές αυτές, τα πλήρη αποτελέσματα των οποίων πρόκειται να γίνουν γνωστά σήμερα, η Εθνοσυνέλευση θα ανανεωθεί σε ποσοστό πάνω από 50%. Όμως τα περισσότερα στελέχη του Κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της κυβέρνησης θα διατηρήσουν τα αξιώματά τους.
Ο Ραούλ Κάστρο, από την πλευρά του, θα παραμείνει επικεφαλής του ΚΚΚ μέχρι το επόμενο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το 2021, τη χρονιά που θα κλείνει τα 90 χρόνια του.
"Συνεχίζουμε τον δρόμο της επανάστασης, η θριαμβευτική πορεία της επανάστασης θα συνεχιστεί", διαβεβαίωσε ο Ντίας-Κανέλ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από τα κουβανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο ίδιος επέμεινε στη σημασία της υπεράσπισης "της επανάστασης που σήμερα δέχεται επίθεση, απειλείται στο πλαίσιο μιας σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες που επιδεινώθηκε", με μια αμερικανική κυβέρνηση "η οποία επιστρέφει στη ρητορική του Ψυχρού Πολέμου".
Η ιστορική προσέγγιση που άρχισε στα τέλη του 2015 ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα, κυρίως με ώθηση από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, έχει σταματήσει μετά την έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.